nieuws

Opening Museumpark Paviljoen in Rotterdam

Architectuur

Vandaag wordt, tien jaar na het ontwerp, het Museumpark Paviljoen in Rotterdam geopend. Het is ontworpen door Architectenbureau Paul de Ruiter. Het paviljoen vormt de verbinding tussen de ondergrondse Museumpark parkeergarage en het Museumpark. Dit belangrijke voetgangersknooppunt op verschillende niveaus is vormgegeven als een transparant icoon.

Opening Museumpark Paviljoen in Rotterdam

 

 

Vanaf het Museumpark gezien is het glazen paviljoen, ontworpen door Architectenbureau Paul de Ruiter het sluitstuk van de transparante traverse. Het biedt de voetgangers met een volledig glazen gevel zicht op het museumpark. Het verbindingsstuk is aan de zijde van het Museumpark om de 1,5 meter doorboord met verticale aluminium lamellen. Hierdoor ontstaat er een spel van licht en schaduw.

 
Museumpark Paviljoen door Architectenbureau Paul de Ruiter

Brug

Het Museumpark Paviljoen overbrugt de verbinding tussen de 4,5 meter hoger gelegen hoofdverkeersader van het Erasmus MC, de traverse en de uitgang van de parkeergarage. De brug van het paviljoen verbindt het Erasmus MC met het Museumpark en vormt daarmee een nieuw adres aan het Museumpark. Vier taatsdeuren bieden de hele dag toegang voor voetgangers. ’s Nachts vormt de route, afgesloten, een veilige doorgangsroute voor medewerkers van het Erasmus MC.

Parkeergarage

Naast het paviljoen nam Paul de Ruiter ook het ontwerp voor de parkeergarage onder het Museumpark en de Singelgracht ontworpen. Drie verdieping hoge vides laten daglicht de garage binnenstromen. Hier zijn de in- en uitgangen voor de voetgangers geplaatst. Aan de ene kant mondt de vide uit in een langwerpig glazen uitgangspaviljoen bij het Boijmans Van Beuningen; aan de andere zijde komt de vide, onder de singelgracht door, in een langgerekte traverse aan de Erasmus MC zijde uit. Deze transparante traverse vormt door zijn looproute langs de singelgracht van het Museumpark en eindigt in het Museumpark Paviljoen.

 

Reageer op dit artikel