nieuws

Ketelhuis Ceres Eindhoven BNA Gebouw van het Jaar 2013

Architectuur

Het Ketelhuis Ceres op de campus van de TU/e mag zich een jaar lang BNA Gebouw van het Jaar 2013 noemen. Volgens juryvoorzitter Koen van Velsen die vanavond de winnaar bekend maakte “legt het ontwerp van diederendirrix de schoonheid van het bestaande bloot. Architectuur gaat niet alleen over maken. Ook niet-maken is een teken van grootsheid.”

Ketelhuis Ceres Eindhoven BNA Gebouw van het Jaar 2013

 

Over het ontwerp van diederendirrix zegt de jury:  “Door én lef te tonen en zich bescheiden op te stellen, door te weten waar wel en waar niet ingegrepen moet worden, is dit gebouw aan een ontspannen, vanzelfsprekend tweede leven begonnen. Dit is niet alleen de ultieme inpassing, maar ook een statement hoe om te gaan met bestaand, cultureel erfgoed. Een schoolvoorbeeld van goede architectuur.”

Karel Doorman - Ossip van Duivenbode

De Karel Doorman in Rotterdam van ibelings van Tilburg architecten. Fotograaf Ossip van Duivenbode

Publieksprijs

De Karel Doorman in Rotterdam van Ibelings van Tilburg architecten won de Gebouw van het Jaar Publieksprijs 2013. Totaal kwamen er meer dan 52.000 stemmen binnen. Het is de eerste keer dat deze prijs is uitgereikt. Een extra opsteker voor het bureau dat vandaag bekend maakte een faillissement aan te hebben gevraagd en na een doorstart in afgeslankte vorm onder dezelfde naam verder gaat. Marc Ibelings gaat leiding geven aan het bureau. Aat van Tilburg blijft als architect en adviseur betrokken bij het bureau net zoals een aantal medewerkers. 

Alle ingezonden projecten zijn te zien op www.bnagebouwvanhetjaar.nl.

Reageer op dit artikel