nieuws

Kantorenleegstand aanpakken door btw verlaging

Architectuur

De VVD-fractie in de Tweede Kamer wil de leegstand van kantoorruimte aanpakken door ook de btw voor de transformatie van kantoren te verlagen. Kamerlid Johan Houwers denkt dat minister Blok openstaat voor dit plan en ook projectontwikkelaars zien er wel wat in, bericht Cobouw vandaag.

Kantorenleegstand aanpakken door btw verlaging

VVD-kamerlid Johan Houwers kwam met dit plan tijdens het Kamerdebat over bouw en energie. Met de maatregel moet ook de bouw weer een impuls krijgen. Minister Stef Blok toonde zich niet onwelwillend, maar beloofde er over enkele weken op terug te komen.

Juridische angels weggenomen

Het lage btw-tarief voor transformatie van kantoorruimte is al eerder op tafel gekomen, bij het samenstellen van het woonakkoord. Maar toen was het nog onduidelijk of de Europese Commissie een dergelijke maatregel zou bestempelen als ongeoorloofde staatssteun. Besloten werd om een lager tarief voor kantoren uit het woonakkoord te houden om de btw-verlaging voor bestaande bouw wel te kunnen doorvoeren. Inmiddels lijken de meeste juridische angels uit het voorstel gehaald te zijn.

Cobouw citeert directeur Jan Fokkema van de Neprom, de branchevereniging van projectontwikkelaars: “Bij dit soort vernieuwbouwprojecten gaat het vaak om grote bedragen, dus dan kan een verlaging van de btw net het verschil maken en de haalbaarheid van een plan kunnen verhogen.”

Lees meer in Cobouw: http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2013/05/25/ook-lage-btw-voor-kantoor

Reageer op dit artikel