nieuws

Dag van de Bouw: 232 projecten op het programma

Architectuur

Het aantal aanmeldingen voor de Dag van de Bouw is gestegen ten opzichte van de afgelopen jaren.

Dag van de Bouw: 232 projecten op het programma

Ruim 232 bouw- en infraprojecten, verspreid over het hele land, openen zaterdag de hekken. Vorig jaar waren bezoekers welkom op 223 bouwplaatsen, in 2011 230. Het enthousiasme van de sector is opvallend, vindt projectleider Harm Dragt van Bouwend Nederland. “Het verbaast mij soms dat bedrijven in deze tijden, de sector heeft het echt niet makkelijk, tijd en energie vrijmaken voor een dergelijk evenement.”

Het evenement wordt zaterdagmorgen afgetrapt door minister Stef Blok (wonen) en Bouwen Nederland-voorzitter Elco Brinkman. Dit gebeurt in Rijnsburg op de bouwlocatie De Bloem van De Raad Bouw.

 

Top 5 bezoektips

 Aanleg A2-tunnel Maastricht
In 2011 is Avenue2 (een projectorganisatie bestaand uit Strukton en Ballast Nedam) gestart met voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de A2-tunnel in Maastricht. Uiteindelijk moet de gestapelde tunnel zorgen voor een goede bereikbaarheid van Maastricht, doorstroming op de A2 bij knooppunt Geusselt en Europaplein en nieuwe kansen voor de ontwikkeling van de aangrenzende buurten.

 Verbouwing Mauritshuis Den Haag
Vorig jaar ging de verbouwing en renovatie van museum het Mauritshuis van start. Het plan van Hans van Heeswijk architecten bestaat uit de uitbreiding van het museum met museale en facilitaire functies, waarbij de entree, winkel, restaurant en garderobe worden aangepast aan de wensen van deze tijd. Verder maken de educatieve ruimten en de nieuwe tentoonstellings- en de lezingenzaal deel uit van de uitbreiding. De verbouwing duurt tot medio volgend jaar.

 Tunnel onder het IJ, Noord-Zuidlijn Amsterdam
Onder de middentunnel van het monumentale Centraal Station in Amsterdam is t.b.v. de bouw van de Noord-Zuidlijn onder het IJ een groot kanaal gegraven waar in 2011 een betonnen element vanaf het IJ is ingevaren en afgezonken. Deze afzinkoperatie was een wereldprimeur. Nooit eerder werd een zinktunnel onder een gebouw afgezonken. Vorig jaar zijn de tunnelelementen Wendy, Nienke en Hilly in het IJ afgezonken.

Nieuwbouw stadsbrug Nijmegen
Deze nieuwe brug moet gaan zorgen voor een betere bereikbaarheid van Nijmegen en een betere spreiding van het verkeer over de stad. De stadsbrug werd vorige maand ingevaren. Daarbij werd de 285 meter lange en 60 meter hoge boog op twee pontons op z’n plek getrokken. De brug is ontworpen door de Belgisch Luxemburgse architecten- en ingenieurscombinatie Ney-Poulissen en wordt gebouwd door de Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen (BSN), een combinatie van BAM Civiel en Max Bögl Nederland.

Graandepot Kampen
In de Zuiderzeehaven bij Kampen monteert personeel van het Amerikaanse GSI Group een nieuwe graansilo op zijn onderconstructie. Met een capaciteit van 130.000 ton is Graandepot Kampen volgens Hoofdaannemer Weever Bouw straks het grootste graandepot van Nederland. De silo’s worden ter plekke gebouwd uit plaatstalen elementen, die in containers per schip vanuit Amerika worden aangevoerd. Uiteindelijk zal dit silopark in totaal twintig torens gaan tellen.

 

BouwApp

Tijdens de Dag van de Bouw op zaterdag wordt de BouwApp gelanceerd. De App is een initiatief van Concepteurs in samenwerking met Bouwend Nederland.

Met de BouwApp kunnen bouwers met klanten, andere relaties en geïnteresseerden communiceren over de status en voortgang van hun projecten. Een medewerker van een bouwbedrijf kan zelf met zijn telefoon foto’s van een project maken en deze in de app plaatsen. Zo kunnen opdrachtgever, kopers of huurders, eindgebruikers, ketenpartners, omwonenden en andere volgers van het project zien hoe het werk vordert.

Vanaf zaterdag zijn via de applicatie circa 160 projecten te volgen. Klik hier voor meer informatie over de BouwApp.

Reageer op dit artikel