nieuws

Belgen ontwerpen kunstwerk nieuwe brug Catharijnesingel

Architectuur

Het Leuvense ontwerpersduo Gijs Van Vaerenbergh is de winnaar van een door het Fentener van Vlissingen Fonds uitgeschreven prijsvraag. Het Fonds was op zoek naar een kunstwerk voor de nieuwe brug aan de Catharijnesingel in Utrecht.

Belgen ontwerpen kunstwerk nieuwe brug Catharijnesingel

 

 

 

 

Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh bedachten een nieuwe stadspoort met de naam ‘Torqued Arc’. Dit is een gedraaide stalen boog, aan de buitenzijde onbewerkt, aan de binnenzijde spiegelend. Door de draaiing in de boog ziet de poort er vanuit elk mogelijk standpunt anders uit. De jury roemt de klassieke en krachtige eenvoud van het ontwerp. Deze ‘stadspoort’ wordt diagonaal geplaatst op de brug over de Catharijnesingel, ter hoogte van het Moreelsepark en de Rijnkade, waar weer water gaat stromen.

Monumentale kwaliteit

In 2011 zijn Studio Roosegaarde, Sheila Hicks en Gijs van Vaerenbergh gevraagd een bijzonder ontwerp te maken voor de Utrechtse Rijnkade. De jury koos uiteindelijk voor het Vlaamse ontwerp. “De brug over de Catharijnesingel is een iconisch punt waar dagelijks duizenden mensen overheen lopen, van en naar de historische binnenstad. Het winnende ontwerp is een gebogen poort van monumentale kwaliteit en behelst een eigentijdse invulling voor een vanzelfsprekend, eeuwenoud symbool voor toegang tot de stad”, aldus juryvoorzitter burgemeester Wolfsen.

Het Fentener van Vlissingen Fonds schenkt vanwege het 50-jarig jubilieum het kunstwerk aan de stad.

Reageer op dit artikel