nieuws

Voorlopig ontwerp bibliotheek++ afgerond

Architectuur

Volgens de DUIC (De Utrechtse Internet Courant) heeft de nog te verrijzen bibliotheek bij het station een voorlopig ontwerp gekregen. Vooral de entree van de ‘super-bibliotheek’, het Smakkelaarsveld, heeft eindelijk een invulling gekregen.

Voorlopig ontwerp bibliotheek++ afgerond

 

 

 

‘Een ontmoetingsplek waar mensen komen om een film te kijken, een debat te bezoeken, te surfen, boeken te lenen, te gamen of een kop koffie te drinken. In een gebouw waar ook mensen wonen en waar de route voor bus en tram letterlijk doorheen loopt.’ Zo zag Rapp+Rapp het nieuwe gebouw in 2008 voor ogen. 

Voorlopig ontwerp en aanbesteding vastgoedontwikkeling

In het gebouw, dat maximaal 45 meter hoog wordt, is 14.400 m2 beschikbaar voor de bibliotheek, verspreid over 6 verdiepingen. Artplex (huidige ‘t Hoogt) krijgt 4.400 m2, verdeeld over 8 zalen en 6 verdiepingen. Ook komt er 22.000 m2 voor woningen. Op de begane grond komt een grand café.

Functioneel ontwerp Smakkelaarsveld

De belangrijkste wijzigingen rond het Smakkelaarsveld zitten in de route en eisen voor bus- en trambaan. Een omhoog glooiend pad aan de noordzijde van het Smakkelaarsveld en een trappartij aan de zuidzijde leiden de bezoekers naar de hoofdentree.

Vastgoedontwikkeling

Er zijn zeven marktpartijen geselecteerd voor de vastgoedontwikkeling. De gemeente vraagt hen nu een concrete bieding te doen. Ook de parkeerplaatsen horen bij deze opgave. De biedingen van de zeven geselecteerde marktpartijen moeten in de zomer binnen zijn; meteen na de zomer beslissen college en raad hierover. Dat wordt dan de definitieve beslissing over de komst van de Bibliotheek++.

Voorgeschiedenis

In 2008 hebben BIG, 3XN, Claus en Kaan, VMX, Rapp+Rapp en het gecombineerde team van DOK architecten en Aequo architecten (deze laatste wijzigde in 2012 hun naam in Kwint architecten) hun visie op de nieuwe ‘Bibliotheek++’ uitgewerkt. Hierbij kwam Rapp+Rapp als beste uit de bus. In augustus bleek dat bij de verwerking van de scores op de wegingsfactoren een fout was gemaakt. Hierdoor waren de nummers 1 en 2 in verkeerde volgorde gepresenteerd. In plaats van Rapp en Rapp had bureau VMX de betere totaalscore. De gemeente moest de voorlopige gunning herzien. Naar aanleiding van een rechtszaak, gestart door Rapp+Rapp, bepaalde het Gerechtshof op 4 augustus 2009 dat de oorspronkelijke jury haar reeds gegeven beoordelingen opnieuw in cijfermatige waarderingen moest uitdrukken. De gemeente heeft gevolg gegeven aan deze uitspraak.

Datum oplevering

Eind 2017 moet de nieuwe bibliotheek de deuren openen. Dat is door juridische procedures, twijfel over deelname van het Utrechts Centrum voor de Kunsten en de economische malaise bijna vijf jaar later dan oorspronkelijk gepland.

Bron: DUIC  

Reageer op dit artikel