nieuws

Villa Kerckebosch in Zeist door Engel Architecten

Architectuur

In de nieuwe wijk Kerckebosch in Zeist komt een villa die is ontworpen door Engel Architecten. Het bureau probeert het ontwerp zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij zijn omgeving, het dennenbos en de heide. Begin 2014 moet de woning klaar zijn voor oplevering.

Villa Kerckebosch in Zeist door Engel Architecten

Kerckebosch ligt in het oostelijk deel van Zeist naast de villawijk De Hoge Dennen, en grenst aan de Utrechtse Heuvelrug en landgoed Heidestein. In het plan is ruimte gelaten voor  45 vrije kavels verdeeld over drie deelgebieden,  Bij de Hoge Dennen, Op de Hei en Aan de Bosrand. De deelplannen de Hoge Dennen en Aan de Bosrand bieden ruimte voor klassieke architectuur. Het deelplan Op de Hei wordt een wijk met moderne uitstraling in de vorm van vrijstaande villa’s. 

Villa Kerckebosch _ Engel Architecten 

De villa van Engel Architecten is ontworpen voor een kavel in het deelplan Op de Hei. Dit deelplan kenmerkt zich door de voor Zeist karakteristiek bosachtige omgeving en grenst aan een nieuw gecreëerd open heide gebied. De bomen in het deelplan en op de kavel bestaan voornamelijk uit dennenbomen met daartussen een enkele Amerikaanse eik of een beuk.

Villa Kerckebosch_Engel Architecten 

Het ontwerp voor het woonhuis is geïnspireerd op de bosrijke omgeving en het karakter van de hei. Met de zachte en natuurlijke grijstinten van het metselwerk en de sterkere kleuren van de kozijnen is geprobeerd het ontwerp goed aan te laten sluiten op de sfeer van het bos met alle verschillende tinten bruin en grijs van de boomstammen, de pasteltinten van de hei en de zanderige kleuren van de bodem. Ook de sterke verticale en horizontale belijningen in het ontwerp van deze woning zijn ontleend aan de omgeving; de hoge rechte verticale stammen van de dennenbomen en de horizontale lijnen van de takken en kruinen.

Villa Kerkebosch_ Engel Architecten 

In het ontwerp is getracht de omgeving zoveel mogelijk intact te laten, het ontwerp staat op een dek dat los lijkt te komen van de ondergrond. De omringende tuin krijgt zoveel mogelijk het karakter van de glooiende hei. Een groot deel van de bestaande bomen op de kavel worden gehandhaafd. Eén er van steekt dwars door het dek en vorm zo een punt waardoor het ontwerp zich verankerd in de omgeving.

 

Reageer op dit artikel