nieuws

Vervanging Haags icoon vordert

Architectuur

Den Haag bouwt druk aan de vervanger van het historische zwembad ‘De Mauritskade’. Het nieuwe gebouw krijgt een sportfunctie en een zwembad. Het ontwerp is van de Haagse architect Thijs Drenth.

Vervanging Haags icoon vordert

 

 

Het nieuwe gebouw komt op exact dezelfde plek als het zwembad, naast het nieuwe Hilton Hotel. Thijs Drent koos voor een klassiek ontwerp als verwijzing naar zijn illustere voorganger en naar de de oude villa’s van het Willemspark. 

De kern van het gebouw bestaat uit een reconstructie van het uit 1882 daterende Mauritskadebad. De originele gietijzeren zuiltjes en de versierde spanten van de hoge kap worden hergebruikt. 

Het gebouw had er al lang moeten staan, maar door problemen met de parkeergarage onder de bouwplaats is het project jaren uitgesteld. Deze parkeergarage is een lang gekoesterde wens van de ondernemers van het Noordeinde. Ruim twintig dringen deze aan op de bouw van een garage in dit deel van de binnenstad.

Behalve de problemen met de garage kampte het ‘sportpaleis’ met nog meer tegenslag. Oorspronkelijk zou de Britse keten David Lloyd het nieuwe zwembad en de fitnessapparaten gaan exploiteren. Deze heeft zich door een gewijzigde bedrijfsstrategie teruggetrokken. Volgens de laatste berichten is inmiddels een nieuwe ondernemer gevonden. De opening wordt nu dit najaar verwacht.  

Reageer op dit artikel