nieuws

Erasmus Universiteit Rotterdam kiest voor Paul de Ruiter

Architectuur

Paul de Ruiter is de winnaar van de aanbesteding voor een nieuw multifunctioneel universiteitsgebouw op campus Woudestein van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Het gebouw komt aan de nieuwe plaza en krijgt moderne onderwijsruimten, studieplekken en op de begane grond een supermarkt.

Erasmus Universiteit Rotterdam kiest voor Paul de Ruiter

 

Het gebouw is als een flexibele structuur door Paul de Ruiter ontworpen waarbinnen ruimte is voor een ‘wisselprogramma’; de eerste jaren komt hier de bibliotheek, kan er worden gestudeerd en komen er winkels. Na verloop van tijd gaat het gebouw onderdak bieden aan de wetenschappelijke gemeenschap. Het gebouw is onderdeel van de nieuwe hoofdas. Met de entree in het atrium lopen binnen en buiten zoveel mogelijk in elkaar over.

Visuele interactie

Het gelaagde gevelontwerp, bestaande uit verticale lamellen en terugliggende glasvlakken, zorgen voor de visuele interactie. Wanneer men het gebouw passeert opent of sluit de gevel zich, wat een spannend en dynamisch beeld oplevert. Met de toepassing van veel glas wordt het open karakter van het gebouw benadrukt en de visuele interactie en connectie met de omgeving versterkt. De materialisering, in zoveel mogelijk materiaal eigen kleuren, sluit aan bij de bestaande gebouwen.

 Atrium Universiteitsgebouw Erasmus Universiteit Rotterdam door Paul de Ruiter

De Plaza loopt door tot in het atrium. Impressie Paul de Ruiter

Duurzaam

Het nieuwe onderwijsgebouw krijgt een duurzame klimaatinstallatie, en optimale isolatie, natuurlijke ventilatie en een minimale technische installatie, volgens het principe ‘natuurlijk als het kan, mechanisch als het moet’. Duurzame technieken zoals warmte- koudeopslag in de bodem, sturing aanwezigheid, optimaal daglicht, energieterugwinning, slimme verlichting dragen bij aan het doel een zeer energiezuinig gebouw te realiseren. Een GPR-score van 8,5 wordt beoogd om de duurzame ambities te toetsen.

Nieuw masterplan

Voor de campus is een nieuw masterplan gemaakt door Juurlink [+] Geluk en bureau Jvantspijker. De nieuwe campus wordt opgedeeld in een landschappelijk en een stedelijk deel. Dwars door de campus komt een nieuwe hoofdas – de Plaza – met naast onderwijsfuncties ook diverse winkels, repro, restaurants en het nieuwe studentenpaviljoen. Het parkeren wordt deels geconcentreerd onder de Plaza, met daarboven ruimte voor voetgangers en fietsers.

Zomer 2013

Het eerste deel (van de Plaza), de parkeergarage, een nieuw aangelegd terrein en het studentenpaviljoen, is in de zomer van 2013 gereed. De studenten die in september 2013 aan hun studie aan de Erasmus Universiteit beginnen, kunnen dan al gebruik maken van het grand café, de centrale ontmoetingsruimten, een foodcourt en een supermarkt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels