nieuws

Conix ontwerpt nieuwe campus VU Brussel

Architectuur

Brussel is met ongeveer 7400 studenten de grootste studentenstad van België. Om op de toekomst in te spelen schreef de Vrije Universiteit Brussel een gefaseerde wedstrijd uit voor een nieuwe, duurzame en ecologische campus. Winnaar van de 28 bureaus die intekenden werd Architectenbureau Christine Conix.

Conix ontwerpt nieuwe campus VU Brussel

 

 

Het ontwerp van Conix bestaat uit een compact cluster van gebouwen met gemengde functies op een open groene campus. Het nieuwe complex krijgt 650 studentenkamers, auditoria, onderzoeksruimtes, een raadzaal, publieke voorzieningen en culturele infrastructuur.

Langwerpig bouwvolume

De huidige studentenvoorzieningen voldoen niet langer aan de huidige eisen worden geruimd en maken plaats voor nieuwe studentenhuisvesting aan de rand van de campus in een groot langwerpig bouwvolume. Deze positie versterkt de stedelijkheid langs de boulevard aan de Triomflaan. De positie schermt eveneens de open, groene centrale campus van binnenuit af. Een brede groene boulevard zorgt voor de transparantie van de stad naar de campus.

Pilotis

Door het project deels op pilotis te zetten, deels met een knik terug te trekken, ontstaat een eenduidige en toegankelijke ruimte. Het wordt als het ware een publieke entreeruimte voor de stad, voor omwonenden en passanten en voor de bewoners van de campus. Anderzijds neemt de campus afstand van de publieke straat en laat de nieuwe hoge gebouwen aansluiten bij de bestaande universiteitsgebouwen.

Brussel VU Campus 

Landmarks

Twee landmarks in de vorm van onder andere een culturele toren vormen de overgang en toegang van de buitenwereld naar de universiteit toe. In de culturele toren komen het bekende KultuurKaffee en een tentoonstellingsruimte op de hogere verdiepingen. Deze zijn visueel goed zichtbaar en maken zo de link met het stedelijk weefsel. Op de hoogste verdieping wordt de raadzaal ondergebracht, een prestigieuze ruimte die dat ook wilt uitstralen door eveneens een zicht op zowel de campus als de stad te bieden.

Een ander landmark vormt de het onderzoeksgebouw met onderzoeksruimtes. De twee laatste verdiepingen krijgen open kantoren voor administratie.

Gevelgeleding

De studentenflats hebben een kenmerkende gevelgeleding en zorgen voor identiteit aan de leefruimten van de per zes georganiseerde studentenunits. Passerelles aan de campuszijde zorgen voor speelse routes, ontmoetingsplekken en een balkon voor de gemeenschappelijke ruimtes.

Materiaal

De gevelmaterialen zijn gekozen vanwege hun duurzaamheid en esthetische eigenschappen. Voor de studentenwoningen heeft Conix gekozen voor zichtbetonblokken met een ruwe afwerking. Gelijkvloers is volledig met strekmetaal bekleed wat het geheel heel licht en doorzichtig maakt. De openingen tussen de verschillende gebouwen zijn in prefab betonpanelen met een gladde afwerking wat de indruk geeft dat het gebouw in verschillende stukken is gesneden. De publieke gebouwen (cultuur, leslokalen, onderzoeksruimtes zijn voorzien van prefab gezuurde betonpanelen voor een hedendaagse uitstraling.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels