nieuws

Wonen in Berlijn in de toekomst

Architectuur

De Moritzgruppe heeft samen met LAVA architecten voor Berlijn een plan bedacht bestaande uit drie torens en drie diagonale stadsblokken. Het project, Square3, verwijst naar sport. De torens hebben dan ook de kleuren van medailles meegekregen, goud, zilver en brons. Het nieuwe stadsdeel komt, als het aan de bedenkers ligt, negen minuten van Alexanderplatz en in de buurt van Europa’s grootste stedelijke natuur- en sportgebied.

Wonen in Berlijn in de toekomst

Life, Nature en Sports zijn de drie thema’s waarop het plan rust. Life is een multifunctioneel stedebouwkundig plan met alle benodigdheden voor een gezond bestaan voor de bewoners.

Nature

Groen kenmerkt de drie blokken met appartementen, winkelruimte, een kleuterschool en sociale diensten. Bewoners kunnen genieten van de diagonaal gevormde ruimten,
groene daken met trapsgewijze balkons, geïntegreerde tuinen en uitzicht op de speelvelden.  Begroeide gevels moeten bijdragen aan een betere leefomgeving.

Berlijn The Square 

Sport

Drie in hoogte verschillende torens komen op een ‘podium’ te staan. Ze hebben een Olympische gevel van goud, zilver en brons. Elk volume loopt taps toe voor een maximum aan zonlicht, uitzicht en voor een betere ventilatie. Kantoren voor sportondernemingen en verenigingen, appartementen, een medisch- en onderzoekscentrum, sport en onderwijsfaciliteiten, een sporthotel en een winkelcentrum gericht op sportbenodigdheden op de begane grond liggen om een groen plein. Dit onderdeel van het plan refereert aan het nabij gelegen Sportcentrum, het Sportforum Berlin, het grootste Olympische trainingscentrum van Duitsland.

Filosofie

Voor de bedenkers is het project meer dan een stedebouwkundige ontwikkeling, “het is een filosofie. Een goede mix van bevolking, cultuur en levensstijl maakt een stad interessant om in te leven. Het doel is een antwoord te vinden op de vraag “Hoe willen we in de toekomst leven?”

Het project is een van de genomineerden voor de 2013 MIPIM Awards in de categorie Toekomst.

Reageer op dit artikel