nieuws

Slag om Nederland Leiderschap en de Centrale As

Architectuur

Ook vanavond is er weer een aflevering van de Slag om Nederland. In deze aflevering nemen Roland Duong, Teun van de Keuken en Andrea van Pol een kijkje in de wereld van de Business school.

Slag om Nederland Leiderschap en de Centrale As

 

 

“Business schools zijn deels verantwoordelijk voor het korte termijn denken in de zakenwereld die de wereld om ons heen vernietigt. En zeventig procent van overnames en fusies in de wereld van het grote geld hebben totaal geen toegevoegde waarde, maar worden ingegeven door verveling van CEO’s.”

Dat zegt psychoanalyticus en hoogleraar Manfred Kets de Vries van de gerenommeerde business school INSEAD vanavond in De Slag om Nederland. De business schools hadden beter kunnen kijken naar de merites van het familiebedrijf, aldus Kets de Vries. Captains of industrie van over de hele wereld komen elk jaar bij hem een intensief coaching programma volgen om zichzelf beter te leren kennen.

 Slag om Nederland 

Bonussen

Kets de vries is er van overtuigd dat bonussen onnodig zijn. Want CEO’s werken toch wel hard. Dat zit in hun DNA. CEO’s zijn veelal narcisten – daar is niks mis mee, het is zelfs een pre als je een grote multinational leidt, als de CEO zich maar wel met hofnarren omringt die kunnen zeggen: you’re full of shit. Want een CEO die geen tegenspraak krijgt en zich verveelt, kan veel schade berokkenen. De CEO gaat pacman spel spelen: I buy you, otherwise they buy me. Zonder dat een overname of fusie maar iets oplevert voor het bedrijf zelf.

En verder; Een enorme vierbaans autoweg door het natuurgebied De Friese Wouden moet de kwakkelende economie in noordoost Friesland een boost geven. Maar tegen welke prijs? De weg loopt van Drachten naar Dokkum, kost 300 miljoen euro en verwoest veel natuur. Maar bovenal is Dokkum een stadje met slechts 13.000 inwoners waar bedrijven juist wegtrekken. Is de aanleg van een vierbaansweg wel de juiste oplossing voor een krimpregio?

De Slag om Nederland, VPRO, Nederland 2, 20.25 uur

Reageer op dit artikel