nieuws

OMA ontwerpt Airport City voor Doha, Qatar

Architectuur

OMA gaat als masterplanner van Airport City in Qatar aan de slag. Deze nieuwe stad van tien vierkante kilometer, waar meer dan 200.000 mensen zullen wonen en werken, is een omvangrijke uitbreiding van de snel groeiende stad Doha en verbindt deze met het nieuwe Hamad International Airport (HIA).

OMA ontwerpt Airport City voor Doha, Qatar

 

Het masterplan van OMA voor Airport City bestaat uit vier afzonderlijke cirkelvormige districten die parallel liggen aan de HIA landingsbanen. Het Business District is ontworpen rond een nieuwe transporthub met verbindingen naar stad; de Aviation Campus zal plaats bieden aan hoofdkantoren en onderwijsvoorzieningen voor luchtvaartautoriteiten; het Logistics District aan vracht- en opslagfaciliteiten; en het Residential District, grenzend aan de nieuwe Doha Bay Marina (jachthaven), zal huisvesting bieden aan werknemers.

OMA Qatar 

Een zogenoemde Groene As verbindt alle districten van noord naar zuid. De landschapsarchitectuur, van de hand van Michel Desvigne, bestaat uit een netwerk van openbare ruimten, tuinen en pleinen, omringd door een ‘Desert Park.

WK 2022

De eerste fase van het 30-jarige masterplan bestaat uit het samenbrengen van de lucht- en landzijde met bedrijven, logistiek, winkels, hotels en woningen en moet klaar zijn voor de start van het Wereldkampioenschap Voetbal in 2022, dat plaats vindt in Qatar.

Voorafgaand aan het WK 2022 worden ook de infrastructuur en de nutsvoorzieningen van Airport City voltooid, samen met de westelijke taxibaan en vliegtuigopstelplaatsen naast de tweede HIA landingsbaan, het HIA visumgebouw en het visuele concept voor de toekomstige transporthub.

OMA Qatar 

Partners

Het ontwerpteam van OMA stond onder leiding van partners Iyad Alsaka, Reinier de Graaf, Rem Koolhaas en OMA associate Katrin Betschinger, samen met ingenieursbureau WSP. Het Airport City masterplan en de ontwikkeling van de individuele onderdelen wordt geleid door Partner-in-charge Iyad Alsaka, Project Director Slavis Poczebutas en Associate Katrin Betschinger.

Reageer op dit artikel