nieuws

Herbestemming en transformatie

Architectuur

Het herbestemmen en transformeren van leegstaande panden vraagt telkens om een specifieke aanpak en uitwerking. De architect speelt hierin een belangrijke rol. Drie kantoorkolossen uit de vorige eeuw en een voormalige verffabriek in Delfshaven tonen vier verschillende ontwerpoplossingen en procedures.

Herbestemming en transformatie

Het vinden van nieuwe gebruikers voor een kantoorkolos en de inpassing hiervan is telkens een nieuwe uitdaging. Wessel de Jonge Architecten, ZZDP Architecten en Zandbelt&vandenBerg ontwikkelde een ontwerp voor respectievelijk het voormalige GAK-gebouw, het oude AMRO-kantoor en Eneco’s vorige hoofdkantoor, waarin daarnaast de aansluiting van het gebouw op de omgeving een belangrijk uitgangspunt vormde.

De Fabriek

De Fabriek in Delfshaven toont een totaal andere aanpak. Mei architecten en stedenbouwers maakte geen blauwdruk voor een af gebouw, maar ontwierp een strategie die zich richt op drie aspecten: collectieve binnenruimte, constructieve verknoping en omgang met regels. De drie onderdelen verbinden vijf historische panden met elkaar en vormen een verzamelgebouw voor creatieve gebruikers.

Het maartnummer van de Architect besteden vakredacteur Merel Pit en hoofdredacteur Harm Tilman uitgebreid aandacht aan deze projecten.

 

Reageer op dit artikel