nieuws

Gevangenissen: een interessante nieuwe herbestemmingsopgave

Architectuur

Het ‘Oranjehotel’ in Scheveningen zou een echt hotel kunnen worden en de drie koepelgevangenissen lenen zich voor stadsappartementen. En de Bijlmerbajes? Misschien een leuk nieuw winkelcentrum…

Gevangenissen: een interessante nieuwe herbestemmingsopgave

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven kondigde vorige week aan dat dertig gevangenissen en tbs-klinieken moeten sluiten vanwege bezuinigingen. In de plaats daarvan komen nieuwe cellen in Veenhuizen en Zaanstad. Het kabinet wil met de maatregel 340 miljoen euro besparen. Het aantal cellen neemt met 13 procent af. Van de 12.595 plaatsen zijn over vijf jaar nog 10.917 over.

Dromen van nieuwe bestemmingen

De drastische bezuinigingen bieden volop kansen op bouwgebied. Het brein van architect en ontwikkelaar draait dan ook al op volle toeren. Een woordvoerder van de Rijksgebouwendienst heeft gisteren echter laten weten dat gemeentes als eerste mogen beslissen wat er met de nieuwe lege gebouwen gebeurt. De RGD is eigenaar van de gevangenissen.

Neemt niet weg dat je alvast kunt dromen. Voor wie zich wil laten inspireren: hiernaast vind je de (blauwe) links naar een aantal voorbeeldprojecten.

Reageer op dit artikel