nieuws

Watertoren XL van LX wacht op programma

Architectuur

Al ruim veertig jaar wacht de watertoren in Helmond op een nieuwe bestemming. De bakstenen kolos, ontworpen door architect J.H.J. Kording in 1941, vormt een duidelijk oriëntatiepunt in de stad. Maar daar is alles mee gezegd. In de afgelopen jaren is de interesse van verschillende bureaus gewekt. LXarchitecten ontwerpt een cocon van glas, die de oude toren in zijn waarde laat. Nu de opdrachtgever nog.

Watertoren XL van LX wacht op programma

Het extravagante ontwerp moet vooral de discussie opnieuw bij de gemeente doen oplaaien. Nutsbedrijf Brabant Water wil van de watertoren af. Het gemeentelijk monument van 47,3 meter hoog kan in de ogen van LXarchitecten een attractie worden voor Helmond. Wonen, werken en recreëren in en rond de watertoren is nu nog ver weg. Maar wie grijpt deze kans?

LXarchitecten

LXarchitecten is van mening dat de watertoren letterlijk geconserveerd moet worden. Een glazen stolp zal om het robuuste karkater en de bijzonderde betonstructuur van de toren heen komen te staan. Een van de grootste problemen waardoor eerdere ontwerpen niet van de grond zijn gekomen, is het gebrek aan bruikbaar vloeroppervlak. Het maken van liften en trappen is mogelijk, maar vergt ingrijpende en dus dure aanpassingen. Daarnaast heeft het gebouw een nagenoeg gesloten gevel.

Eyecatcher

Bas Knapen van LX Architecten stelt: “Door het toevoegen van meters commerciële ruimte door middel van de glazen stolp of druppel, ontstaan er meer mogelijkheden voor het programma. In het hart van de toren worden de bestaande trappen aangepast en aangevuld met een glazen lift. Zo ontstaan er om de oude toren heen transparante ruimtes met veel licht en uitzicht over Helmond.”

 

Reageer op dit artikel