nieuws

Valentijnsoffensief tegen zielloze kantorengebieden

Architectuur

Met een speciale Valentijnsfilm, getiteld Love is in the airco, roept platform Glamourmanifest op tot creatieve oplossingen voor zielloze kantoorgebieden. Hoofdpersoon Gary tovert de saaie werkplek van zijn Valentijn om tot droomparadijs en is daarmee het optimistische tegengif voor de dagelijkse routine in vaak inspiratieloze kantoorgebieden.

Valentijnsoffensief tegen zielloze kantorengebieden

Met de grauwe setting van het Valentijnsfilmpje vraagt Glamourmanifest aandacht voor de kantorenleegstand in Nederland. Zij stellen dat de traditionele, grote vastgoed- en ontwikkelpartijen niet in staat zijn deze opgave (alleen) op te pakken. Volgens het Amsterdamse platform vragen deze gebieden om een onconventionele aanpak.

Het platform wijst op innovatieve samenwerkingsverbanden die zich op de transformatieopgave van verouderde kantoorgebieden storten. Een flink aantal van deze initiatieven maakt onderdeel uit van het platform NederlandWordtAnders, dat is opgezet door het Atelier Rijksbouwmeester.

Nieuw leven voor Amstel III

Vanuit Glamourmanifest wordt geprobeerd de krachten te bundelen tussen creatieve professionals en vastgoedeigenaren, gemeente, lokale bedrijven en hun medewerkers. Onder het motto Demand more glamour in everyday life zet Glamourmanifest haar tanden in werkgebied Amstel III in Amsterdam. Het wil kantorenpark Amstel III in Amsterdam Zuidoost, waarvan ca. 32% leeg staat, nieuw leven inblazen.

Volgens het platform heeft dit gebied de potentie een “collectief laboratorium te worden voor nieuwe woon- en werkvormen in een nieuwe stedelijkheid. Met hubs voor startende ondernemers en studenten, grootse lofts en kluswoningen in lege kantoren en nieuwe concepten voor kunst, voedsel- en energieproductie”.

 Beeld kantorengebied Amstel III in Amsterdam-Zuidoost.

Glamour Basecamp

Glamourmanifest is nu een DIY Glamour Basecamp in Amstel III aan het bouwen, waar de transformatie op kleine schaal wordt opgestart. Kijk voor meer info op de website.

Het filmproject is tot stand gekomen door een samenwerking van Glamourmanifest en Het Ontwikkelcollectief i.o., met een bijdrage van het Amsterdams Fonds voor de Kunsten (AfK).

Reageer op dit artikel