nieuws

Present Plus/Gallery 33 in Amsterdam

Architectuur

Present Plus, het bureau van de beroemde Nederlandse blogger Nalden, wil een offline platform bieden voor jonge kunstenaars en ontwerpers en besloot daarom een nieuwe werkplek met een galerie te combineren op het Amsterdamse Westergasfabriekterrein. Marlies Buurman was onder de indruk van het interieur dat Tieme Rietveld voor deze Gallery 33 ontwierp. Haar bespreking kun je vinden in het februarinummer van de Architect.

Present Plus/Gallery 33 in Amsterdam

Wie Gallery33 in de Zuiveringshal West via de stalen deur betreedt, belandt in een lichte, open ruimte die in het teken staat van de geëxposeerde kunst. Op de betonnen gietvloer na is alles hier wit, ook de verrijdbare expositieobjecten, balie en radiatorombouwen. Deze openheid is naar boven toe doorgezet: een vide biedt zicht op het dak en maakt interactie tussen de werknemers op de werkvloer en de bezoekers beneden mogelijk.

Warm werken

Boven, op de L-vormige werkvloer van Present Plus, heerst een intieme, warme sfeer, door de grijze tinten van de linoleumvloer en de tafelbladen, en door de belichting. Wat ook meewerkt is een houten frame dat de achterliggende vergaderkamer en de trap naar een ontspanningsruimte op zolder afschermt

Vlakverdeling

‘Pièce de résistance’ is echter de witte kast die op heuphoogte door de ruimte slingert en de trap en de werkvloer langs de vide afkadert. Het is een allesbepalend meubel waarmee Tieme Rietveld zich op zijn best toont. De speelse vlakverdeling van de fronten in wisselende formaten, en de afwisseling tussen open en gesloten vlakken, maakt van de kast – in principe een ordenend element – ook een speels, interactief object, waarin boeken en fraaie objecten zijn uitgestald.

De rollende tafelbladen zijn ingegeven door Rietvelds persoonlijke associatie met de locatie: als kind kwam hij al op het Westergasfabriekterrein en hij herinnert zich de treinsporen en de ruigheid ervan. Met zijn ontwerp reageert hij daarop.

Lees het volledige artikel in de Architect van februari 2013.

Reageer op dit artikel