nieuws

Ontwerpende duizendpoot James Irvine overleden

Architectuur

De Britse industrieel ontwerper James Irvine is op 54-jarige leeftijd overleden. Irvine, een ontwerpende duizendpoot, is vooral bekend van zijn ontwerpen voor Artemide, Foscarini, Cappellini en NgispeN. Daarnaast ontwierp hij de Mercedes-Benz bussen voor het openbaar vervoer van Hannover. Ook niet onbekend zijn de ontwerpen voor de schrijfmachines van Olivetti.

Ontwerpende duizendpoot James Irvine overleden

James Irvine (1958) is geboren in Londen en studeerde aan de Kingston Polytechnic Design School en het Royal College of Art in Londen. In 1984 verhuisde hij naar Milaan. Tot 1992 was hij daar lid van de Olivetti Design-Studios en ontwierp industriële producten onder leiding van Michele de Lucchi en Ettore Sottsass. In 1988 opende hij zijn eigen studio. Parallel daaraan was hij van 1993 tot 1997 partner van Sottsass Associati en verantwoordelijk voor de Industriële Design Group. In 1993 had Irvine zijn eerste persoonlijke tentoonstelling in de Royal College of Art in Stockholm.

Recentelijk werkte Irvine als creatief directeur voor meubelfabrikant Thonet en als design consultant voor het Japanse lifestylemerk Muji. Functies waarin hij samenwerkte met Konstantin Grcic in 2009.

 Blaster Chair Een van zijn laatste ontwerpen was voor de Nederlandse meubelfabrikant NgispeN, de Blaster Chair.

Dezeen filmde in 2010 een interview met Irvine als onderdeel van Dezeentalks in de (D3) Design Talents-serie op de imm cologne. 

Reageer op dit artikel