nieuws

Muziek als basis nieuw Parlementsgebouw Ethiopië

Architectuur

Treurniet Architectuur en Michiel Clercx Architectuur ontwerpen samen met de Ethiopische bureaus Addis Mebratu & S7 Architects de nieuwbouw van het Ethiopische Parlement. Dat is de uitslag van een internationale ontwerpcompetitie uitgeschreven door de Parliament of Federal Democratic Republic of Ethiopia, House of Federation and House of Peoples Representatives.

Muziek als basis nieuw Parlementsgebouw Ethiopië

Het ontwerp van Treurniet Architectuur en Michiel Clercx Architectuur verwijst naar de variëteit van de 85 miljoen inwoners op een oppervlakte van 1 miljoen vierkante kilometer.

De architecten bedachten een sterk, symbolische, herkenbare vorm waarbij gebruik is gemaakt van de situering tegen de heuvel midden in de stad Addis Abeba. Op de top is een vlak plein gecreëerd met daarop drie volumes die refereren aan de traditionele Negait drums.

Iconische waarde

Het iconische ontwerp versterkt het historische deel van Addis Abeba met het oude keizerlijke paleis bovenaan de heuvel. De nieuwbouw bestaat uit drie delen, een plein aan de straatzijde, de drie volumes, de ‘drums’ en de kantoorringen die onder het plein tegen de heuvel zijn geschoven. Deze onderverdeling integreert de verschillende functies zoals beveiliging, bouwfysica en het transport.

Drie volumes

Van de drie volumes bevindt zich de kleinste direct aan het publieke plein. Hij markeert de hoofdentree van het nieuwe parlement. Bovenin is een bezoekerscentrum met dakterras en uitzichtpunt. In het middelste volume bevindt zich de zaal voor het federale parlement. De grootste ‘drum’ biedt onderdak aan de gemeenschappelijk zaal voor het federale parlement en het huis van afgevaardigden.

Het project beslaat een oppervlakte van circa 40.000 vierkante meter. Momenteel wordt nader overlegd met de Ethiopische overheid over het vervolgtraject. De verwachting is dat het ontwerp in 2016 klaar is voor gebruik.

Reageer op dit artikel