nieuws

IAA en André Beumers winnen Twente Biënnale

Architectuur

IAA Architecten, IAA Stedenbouw & Landschap en André Beumers Architect hebben gezamelijk de ontwerpwedstrijd gewonnen voor de kassa & informatiebalie, de horeca voorbouw en de silent disco voor de Twente Biënnale. De winnende gebouwen staan van 23 mei tot en met 9 juni 2013 op de stroinksbleek in Roombeek, Enschede.

Twente Biënnale 2013 is de tweede editie van een evenement met internationale kunst en Oost-Nederlands talent. Het biedt exposities, lezingen, performances, muziek en partnerprojecten en vindt plaats in de openbare ruimte en bij culturele instellingen in Roombeek. Het thema van 2013 is ‘Identify Europe’ en besteedt aandacht aan de maatschappelijke actualiteit in Europa, aan haar geschiedenis en (nabije) toekomst.

De architecten laten het thema terugkomen in hun ontwerpen, onder meer door deze, indachtig de crisis, duurzaam en goedkoop te houden (maximaal 3000 euro inclusief bouw en ontwerpkosten). Daarbij zullen de architecten zelf de tijdelijke gebouwen opbouwen en afbouwen.

Europa verbeeld

De houten kassa & informatiebalie is gebaseerd op de toren van Babel. Het idee hierachter is dat Europa een veeltalig bouwwerk is dat nog steeds niet af is. Het horecapaviljoen is gebouwd van jerrycans die gevuld zijn met water uit de Bleek. Deze jerrycans staan symbool voor het verschil tussen arm en rijk. De silent disco zweeft tussen bomen en heeft in het midden een houten haspel waar omheen een industriegordijn is gebouwd. De transparante gordijnen zorgen ervoor dat het paviljoen zich aan elke omgeving kan aanpassen. Hiermee wordt de flexibiliteit uitgebeeld die de huidige maatschappij vraagt.

IAA in Roombeek

De organisatoren van de Biënnale kozen voor Roombeek vanwege de vernieuwende architectuur die na de vuurwerkramp is opgekomen. IAA Architecten is zelf ontwerper van meerdere gebouwen op het Roombeek. Afgelopen jaar werd bijvoorbeeld het Brouwhuis geopend, een transformatie van de vroegere Grolsch Brouwerij naar een multifunctioneel complex. De voortuin van het gebouw TETEM1, een transformatie van een oude dekenfabriek en ook ontworpen door IAA, is het epicentrum van het festival.

Reageer op dit artikel