nieuws

Herbestemming gevangenis Hasselt

Architectuur

noAarchitecten stond voor de uitdaging een gevangenis te transformeren naar een stadscampus voor de universiteit Hasselt. Een complexe opgave waarin de oorspronkelijke architectuur en organisatie van ruimten gelden als uitgangspunt in het nieuwe ontwerp. Eva Storgaard schreef een uitgebreide beschrijving van het project voor de Architect februari.

Herbestemming gevangenis Hasselt

 

“Door het complex loopt een semipublieke ruimte die alle functies met elkaar verbindt. Deze ruimte doet met zijn ruwe materialiteit, intieme pleinen, lange zitbanken en kronkelende weggetjes denken aan sferen die ook aanwezig zijn in de stedelijke context.”

Binnen de oude muren zijn in het ontwerp van noAarchitecten twee auditoria en een cafetaria verzonken tussen de armen van de oude gevangenis. De rechtenfaculteit is buiten de muren van de gevangenis geplaatst in drie aaneengeschakelde volumes.

“De ontwerpers hebben dit gebouw geconcipieerd als een monoliet, die bekleed is met groene, glazen panelen.”

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels