nieuws

Haagse binnenstad verandert ingrijpend

Architectuur

De Haagse binnenstad verandert de komende jaren ingrijpend. Op meerdere plekken zijn oude panden gesloopt om plaats te maken voor nieuwe gebouwen. De bouw van De Markies, een nieuwbouwproject op de Grote Marktstraat, is begonnen. Op de plek van het voormalige reclasseringskantoor verrijst een gebouw met warenhuis en de Nieuwe Haagse Passage verbindt straks de Grote Markstraat en de Spuistraat.

Haagse binnenstad verandert ingrijpend

De Markies is een ontwerp van Vocus Architecten uit Bussum, dat zal verrijzen op de Grote Marktstraat naast Peek en Cloppenburg. Op de eerste vier verdiepingen van het gebouw dat de plek van het reclasseringskantoor inneemt zal het Britse warenhuis Marks & Spencer worden gevestigd. Op de bovenste verdieping komen woningen. Verder wordt op de hoek Spui-Klavermarkt gebouwd aan ruimte voor het kledingwarenhuis Primark en 76 appartementen.


De Markies door Vocus Architecten

Nieuwe Haagse Passage

Over anderhalf jaar opent de Nieuwe Haagse Passage, een verbinding met winkels tussen de Grote Marktstraat en de Spuistraat. De nieuwe passage wordt een verlenging van de oude, klassieke passage in de Haagse binnenstad.

In de nieuwe Passage komen winkels in de kelder, de begane grond en op de eerste verdieping. Op de tweede verdieping komen horecagelegenheden met een daktuin en op de bovenste verdieping  een hotel. Het ontwerp is van de Frans-Zwitserse architect Bernard Tschumi, die zich zegt te hebben laten inspireren door Hollandse luchten en Delfts Blauw.

Wethouder Marjolein de Jong is blij met de ontwikkelingen, zegt zij tegen Omroep West. “Over een paar jaar herken je de binnenstad niet meer terug. Op belangrijke locaties komen prachtige nieuwe gebouwen terug.” Volgens De Jong is de nieuwbouw goed voor de economie in de stad, omdat de aantrekkelijke binnenstad voor extra bezoekers zal zorgen.

Nieuwsgierig? Neem een kijkje op de bouwplaats van de Nieuwe Haagse Passage via de webcam die de gemeente Den Haag heeft ingesteld.

Reageer op dit artikel