nieuws

Floda in Zweden krijgt nieuw stadscentrum

Architectuur

Het centrum van het Zweedse Floda is toe aan een transformatie. Hiervoor is door de Zweedse Architectenbond en het stadsbestuur een prijsvraag uitgeschreven. Winnaars zijn HOSPER en Mandaworks met hun voorstel ‘Beneden bij de Rivier’.

Floda in Zweden krijgt nieuw stadscentrum

 

 

 

De stroom van de Säve-rivier naar het Sävelången-meer samen met drie centrale bruggen vormen het uitgangspunt voor drie ontwikkelingsgebieden. Een vierde nieuwe brug naar historische Looierij fabrieken biedt kansen voor een nieuwe Cultuurbuurt. De toegevoegde bebouwing levert nieuwe situaties op waardoor Flodas centrale delen met elkaar worden verbonden.

De bebouwing bestaat uit diverse woningentypologieën, bedrijvigheid en winkels. Het hart van het toekomstige Floda is het Blauwe Plein. Het omsluit de Säve-rivier aan vier zijden en wordt het nieuwe maatschappelijke middelpunt. De verdichting moet voor een hechtere band tussen de inwoners zorgen. 

Langs de rivier komen ontmoetingsplaatsen, wandel- en fietspaden en gevarieerde groene ruimtes. Het water is altijd aanwezig in de vorm van de rivier, maar ook in de dynamiek die overstromingen en regen met zich mee brengen. De bebouwing blijft in het plan droog, terwijl de parken een bufferrol vervullen voor de krachten van het water.

Reageer op dit artikel