nieuws

De Slag om Nederland – verrotte bestuurscultuur

Architectuur

Roland Duong, Teun van de Keuken en Andrea van Pol nemen dit seizoen de Nederlandse bestuurscultuur onder de loep. Hoe komt het dat falende bestuurders toch altijd weer op goede posten terecht komen? Vanavond handelt De Slag om Nederland over de “onbedwingbare bouwwoede waaraan Rotterdam ten prooi is gevallen” en hoe wethouder Hamit Karakus “de skyline volstouwt met prestigieuze glimmende torens van vermaarde starchitects”.

De Slag om Nederland – verrotte bestuurscultuur

De programmamakers citeren op hun website Hamit Karakus: “Juist tijdens de crisis, nu de bouwkosten laag zijn, is het een uitgelezen kans om meer te bouwen. In moeilijke tijden moet je zorgen dat er doorgebouwd wordt in de stad. Als het flink waait is iedereen op zoek naar beschutting, maar je kan ook zorgen dat je windmolens bouwt.”

Bouwen voor leegstand?

Inmiddels staan heel wat gebouwen in de Rotterdamse binnenstad leeg. De nieuwste aanwinst, De Rotterdam van Rem Koolhaas, is mogelijk gemaakt doordat de gemeente besloot een deel van haar ambtenarenapparaat te verhuizen naar de wolkenkrabber. De Marconitorens, ooit de grootste, blijven leeg achter.

 

Leeggezogen

Ook moet er 70.000 m2 nieuwe winkelruimte worden gebouwd. Bestaande winkeliers zoals Anke Griffioen zijn boos. Zij hebben geïnvesteerd in winkelstraten als de Nieuwe Binnenweg en vrezen dat de levendige winkelstraten worden leeggezogen als er een overbod aan winkelruimte ontstaat in het centrum.

 

Wethouder Hamit Karakus beweert dat er veel vraag is naar nieuwe winkelruimte. Volgens Anke Griffioen gaat dat vooral om vraag vanuit de vastgoedmarkt. Winkeliers, noch klanten zitten te wachten op meer winkels. Architectuurhistoricus Wouter van Stiphout is het met haar eens. Hij vergelijkt de bouwwoede van de stad met de dinosauriërs. Ook zij waren vlak voor ze uitstierven op hun grootst.

Zucht naar winst

Programmamaker Roland Duong: “De verrotte bestuurscultuur die we in de bouwwereld aantroffen, is ook elders gemakkelijk te vinden. Managers die er zouden moeten zijn om ons van dienst te zijn, blijken vooral goed voor hun eigen belang op te kunnen komen.”

“Of het nu om onderwijs, zorg of kinderopvang gaat, de zucht naar winst en vette beloningen staat bij bestuurders voorop. De menselijke maat verdwijnt daarbij achter een woud van targets en ondoorgrondelijke bureaucratische regels. We moeten allemaal de broekriem aanhalen. De Slag om Nederland wil daar graag een handje bij helpen. Nu eens niet door instellingen aan de onderkant aan te pakken, maar door de bezem door de managementlaag te halen.”

Vanavond Bouwen voor de skyline, De Slag om Nederland, VPRO, Nederland 2, 20.25 uur

Reageer op dit artikel