nieuws

Agendatip: Shelters in beeld

Architectuur

Wonen in hutjes van kleden en afvalmateriaal: het is slecht voor te stellen in barre weersomstandigheden. De foto’s van Henk Wildschut geven ons een beeld van de ‘jungle’ van Calais. Het Franse kustplaatsje is het vertrekpunt van een gewilde oversteek. Duizenden mensen uit Irak, Afghanistan, Pakistan, Eritrea, Somalië, Soedan of Nigeria hopen hier op een beter bestaan in Engeland: de bestemming van hun dromen.

Agendatip: Shelters in beeld

Met de levensgrote doeken wil de fotograaf Henk Wildschut het fenomeen van huisvesting in vluchtelingenkampen tonen met het idee het beeld van de vluchtelingen te veranderen. De huiselijke sfeer die de vluchtelingen proberen op te roepen in hun leefomgeving maakt een groot inlevingsvermogen met de vluchtelingen los.

Verlangen

Met afvalmaterialen uit de onmiddellijke omgeving worden er bouwsels gemaakt waarin de vluchtelingen soms wel maandenlang verblijven en wachten. De ‘Shelters’, waar dan ook in Europa, staan model voor het grotere, achterliggende verhaal: geweld, angst, verlangen, moed, onrust en verdriet.

Tentoonstelling TU/e

Het werk Shelter van Henk Wildschut is tot en met 22 februari te zien in het Auditorium van de Technische Universiteit Eindhoven. De tentoonstelling wordt georganiseerd door Studium Generale in het kader van het Vreemdlandfestival.

 

Reageer op dit artikel