nieuws

Agendatip: film Nederlandse ambassades

Architectuur

Het Architectuurcentrum Twente toont op zondag 3 maart de film ‘Mission Statements’ van Jord den Hollander. Voorafgaand geeft Jord een inleiding en licht hij de film toe.

Agendatip: film Nederlandse ambassades

Mission Statements gaat over de bouw van Nederlandse ambassades in het buitenland door toonaangevende architecten, een besluit van het ministerie van Buitenlandse Zaken in 1991. Doel was de Nederlandse architectuur en cultuur te promoten.

Twintig jaar later onderzoekt architect en filmmaker Jord den Hollander in zijn film de vier meest spraakmakende ambassades. Hij reisde af naar Addis Abeba (Dick van Gameren en Bjarne Mastenbroek), Berlijn (Koolhaas), Maputo (Claus en Kaan) en Paramaribo (Lafour & Wijk) om de resultaten van de architectonische zendingsdrang te bekijken en geeft terloops een kijkje in het diplomatieke leven.

Ambassadeurs vertellen over gordijnen tegen de inkijk, de bijzondere lichtval waardoor ‘de gang wel wat smal wordt’ en showen de vluchtweg. ‘Hiervoor moet je drie meter naar beneden springen, maar dat hoort bij de functie’, aldus de diplomaat laconiek.

Film en Architectuur: Mission statements

Zondag 3 maart, 15.30 u in Concordia Cinema, Oude Markt, Enschede. Toegang 9 euro

Reageer op dit artikel