nieuws

Transformatie watertoren Den Bosch

Architectuur

De watertoren van Den Bosch ondergaat een transformatie tot een kantoor- en horecalocatie. BOEi ontfermt zich als eigenaar over de restauratie en herbestemming van de toren, terwijl ZECC Architecten verantwoordelijk is voor het ontwerp. Eind oktober is begonnen met de aanleg van een lift, een nieuw trappenhuis en raamopeningen in de dikke muren, zodat op alle verdiepingen de blik naar buiten optimaal is.

Transformatie watertoren Den Bosch

 

 

De 33 meter hoge monumentale watertoren aan het Hinthamereinde is het afgelopen jaar door BOEi aan de buitenzijde gerestaureerd, net zoals de binnenruimtes. Deze worden met behoud van authentieke elementen geschikt gemaakt voor toekomstige gebruikers.

Op de begane grond is de liftput gegraven voor een negen persoonslift die tot aan het waterreservoir bovenin de toren gaat. Het laatste stuk van het nieuwe trappenhuis krijgt doorkijkjes dwars door de reservoirs. Verdeeld over de gevel van de watertoren komen negen extra vensters, zodat de verdiepingen meer daglicht en meer uitzicht krijgen.

Horeca

Voor de horeca (gepland in het souterrain of op de begane grond of op de eerste verdieping) is 144 vierkante meter gereserveerd. Daarnaast zijn er plannen voor een dakterras met een glazen ruimte voor een panoramisch uitzicht over de Bossche binnenstad. De tussenliggende verdiepingen zijn beschikbaar voor bedrijven; in totaal komen er vijf kantoorruimtes, variërend van 84 tot 141 vierkante meter.

Voor het einde van het jaar zullen de meeste werkzaamheden aan het interieur worden afgerond. De dakopbouw wordt in het nieuwe jaar gebouwd, in overleg met de horeca-exploitant.

Non-profit

BOEi is een non-profit organisatie die zich inzet voor het behoud en de herbestemming van erfgoed in Nederland. De herbestemming van de Watertoren wordt mede mogelijk gemaakt door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de BankGiro Loterij, de Provincie Noord-Brabant en de gemeente ‘s-Hertogenbosch.

Reageer op dit artikel