nieuws

Station Haarlem verrijkt met twee paviljoens

Architectuur

Onder de historische rijtuigkap van station Haarlem heeft Powerhouse Company in opdracht van NS Stations twee paviljoens ontworpen die de Starbucks en de Broodzaak huisvesten. Met de komst van de paviljoens heeft de kap haar oorspronkelijk functie terug als ontmoetingsplek en wachtruimte.

Station Haarlem verrijkt met twee paviljoens

 

 

Station Haarlem is een van de oudste stations van Nederland, met een ontwerp in stijl van de Art Nouveau. Aan de voorzijde van het station bevindt zich de grote rijtuigkap, die vroeger beschutting bood aan de klassieke rijtuigen en later aan de reizigers.

Het ontwerp van Powerhouse Company gaat uit van de zorgvuldige positionering van twee paviljoens onder de kap. Op deze manier blijft de oorspronkelijke ruimte onaangetast en het idee van een overkapt plein blijft in stand. De twee paviljoens sluiten aan op de vormtaal van het station met haar authentieke wachtkamers van natuursteen en hout.

De opvallende houten puien in het station zijn gebruikt voor de gevel van de paviljoens. Het contrast zit in de detaillering van het hout, messing, glas en natuursteen, die in het ontwerp volledig in één vlak in de gevel liggen. Hierdoor ontstaat een abstracte representatie van de houten structuren in het station. 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels