nieuws

Start bouw Defensie-eiland

Architectuur

Groosman Partners, Scala architecten, VORM en Blauwhoed zijn gestart met de bouw van het Defensie-eiland, de transformatie van het voormalige defensieterrein in de binnenstad van Woerden naar een plek om te wonen, werken en recreëren. Zo wordt het eiland weer onderdeel van de Woerdense binnenstad. De eerste fase van Defensie-eiland bestaat uit 44 woningen, van de in totaal circa 220. Daarnaast komen er kleinschalige werk- en winkelunits en een fietsbrug die het eiland met het station verbindt.

Start bouw Defensie-eiland

Vanwege het gebruik door defensie was Defensie-eiland lange tijd niet toegankelijk voor de bewoners van Woerden. Nu krijgt het eiland, dat tegen het stadscentrum aan ligt, weer een verblijfsfunctie. Op Defensie-eiland stonden meerdere loodsen en andere gebouwen van defensie. Een aantal van deze gebouwen met een bijzondere functie, zoals de Wasserij met zijn kenmerkende schoorsteen, blijven behouden en krijgen een nieuwe invulling.

Sanering en transformatie

Defensie-eiland wordt in fasen ontwikkeld door Blauwhoed en VORM, via samenwerkingsverband De Wasserij CV. Het noordelijke deel van het eiland wordt als eerste ontwikkeld. Het afgelopen jaar zijn de gebouwen op dit gedeelte van het eiland die niet behouden blijven gesloopt. De grond, die te lijden heeft gehad onder de werkzaamheden van defensie, is grondig gesaneerd.

De woningen op het noordelijke deel van Defensie-eiland zijn ontworpen door Groosman Partners en Scala architecten. Naar verwachting wordt de 44 woningen in de eerste fase het eerste kwartaal van 2015 opgeleverd.
Bij de ontwikkeling van de eengezinswoningen en appartementen van fase 1 hebben geïnteresseerden een grote rol gespeeld. Zij dachten in een aantal woonworkshops mee over de sfeer en architectuur van de woningen, de openbare ruimte en de plattegronden en indeling van hun eigen woning. Hierdoor sluiten de woningen goed aan bij hun wensen.

Reageer op dit artikel