nieuws

St. Antonius Ziekenhuis Utrecht

Architectuur

Onlangs zijn de eerst patiënten in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht ontvangen. Het ontwerp van dJGA is volledig modulair opgezet op een raster van 7.2 x 7.2 voor maximale flexibiliteit in de plattegrond. Hierin kunnen alle ziekenhuisfuncties worden toegepast en is het ook mogelijk om in te spelen op toekomstige aanpassingen.

St. Antonius Ziekenhuis Utrecht

 

 

 

Het ziekenhuis is verticaal opgedeeld in een behandelhuis over de eerste drie lagen en een beddenhuis over de bovenste twee lagen, gescheiden door een technische laag. dJGA (De Jong Gortemaker Algra Architecten) koos voor deze opzet om het beddenhuis in de toekomst nog uit te kunnen breiden.

Het drielaagse behandelhuis bestaat uit twintig grote vloeren met een vrije overspanning van 14.4 m breed en 36 m lang die in vier rijen van vijf modules zijn geschakeld. Zij zijn gescheiden door patio’s, lichtstraten en gangen in een orthogonaal systeem.

Assen

Twee brede assen die haaks op elkaar staan ontsluiten het hele gebouw. De hoofdas loopt van de hoofdingang aan de voorzijde naar de personeelsingang aan de achterzijde. De traverse loopt van het medisch psychiatrisch centrum via de parkeergarage naar het centrale liftenblok van het ziekenhuis, gelegen op de kruising van beide assen. Deze hoofdroute ligt op de eerste verdieping waar ook de publiekslaag van het ziekenhuis is gevestigd. Hieraan liggen alle publieksfuncties zoals de centrale receptiebalie, de opnamebalie, het restaurant, de winkels, het internetcafé en de koffiecorner.
Vanuit deze hoofdroute voeren smallere zijstraten naar polipleinen die zijn opgezet als open ruimtes aan de koppen van de modules met receptiebalies van de verschillende specialismen en wachtruimtes.

Onderzoek- en behandelfuncties

De begane grond is gereserveerd voor onderzoek- en behandelfuncties, de SEH, huisartsenpost, afdeling beeldvormende technieken, dagbehandeling, scopie-afdeling en het OK-complex. Daarnaast zijn ook de facilitaire diensten, zoals expeditie en magazijnen op de begane grond gehuisvest. De tweede verdieping is de stafverdieping met kantoortuinen, de Antonius Academie en het vergadercentrum met auditorium en personeelsrestaurant en de laboratoria (MMI, KCL en klinische farmacie).

Op de derde verdieping is alle techniek ondergebracht. Door deze centrale ligging met korte verdeelafstanden en simpele schachten, is het mogelijk om op het ziekenhuis nog extra verdiepingen te bouwen zonder dat de techniek  in de weg zit. De vierde en vijfde zijn de verpleegafdelingen, bestaande uit eenpersoons- en vierpersoonskamer. Deze laatste zijn geschikt gemaakt op een toekomstige ombouw naar eenpersoonskamers. Daarnaast kunnen alle verpleegafdelingen op alle mogelijke wijzen worden uitgebreid, naar achteren, opzij en boven.

Het interieurontwerp is afkomstig van DDock. De inrichting van het terrein Van Hees Tuin- en Landschapsarchitectuur.

Het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht was vorig jaar de locatie voor een van de projectbezoeken georganiseerd door de Architect. Bekijk het indertijd geschreven verslag en de reacties van betrokkenen en bezoekers. 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels