nieuws

Ruinerwold en Koekangerveld willen energieneutraal dorp

Architectuur

De Drentse dorpen Ruinerwold en Koekangerveld willen hun dorp binnen tien jaar energieneutraal maken. De verenigingen van dorpsbelangen gaan daarvoor in gesprek met de dorpsbewoners over de mogelijkheden om gezamenlijk dit doel te bereiken. Hierbij worden zij ondersteund en geadviseerd door Stichting Samen Energie Neutraal (SEN) en architectenbureau B+O Architectuur en Interieur, dat diverse methodieken heeft ontwikkeld om naoorlogse huizen goed te isoleren.

Ruinerwold en Koekangerveld willen energieneutraal dorp

Wanneer er genoeg draagvlak is onder de inwoners, dan kunnen Ruinerwold en Koekangerveld zich over een aantal jaar de eerste energieneutrale dorpen van Nederland noemen.

Samenwerking

De stichting SEN is in augustus dit jaar opgericht en wil hele dorpen en wijken in het noorden van het land geheel energieneutraal maken, zonder dat de woonlasten stijgen. De stichting is een samenwerkingsverband van B+O Architectuur en Interieur, bureau Decide, dat verbonden is met de afdeling sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG), en voormalig directeur-bestuurder van de woningcorporatie Woonconcept in Meppel, Hedzer van Houten.

De stichting onderzoekt eerst de wensen van de bewoners en neemt deze als uitgangspunt. Ook gaat SEN ook in overleg met de woningcorporaties. Als eerste stap wil SEN het succes van de aanpak laten zien in een paar dorpen in elk van de drie noordelijke provincies van het land. Ruinerwold en Koekangerveld zijn de eerste twee dorpen waarin verdere stappen worden genomen.

Bewonersparticipatie

Van Houten van woningcorporatie Woonconcept hanteert de aanpak om twintig procent van de energiebesparing ten goede te laten komen aan de bewoners, “zodat hun woonlasten nu en in de toekomst naar beneden gaan. De resterende tachtig procent wordt gebruikt om de investeringen te betalen. Afbreken van de woning en een nieuwe woning bouwen is twee keer zo duur als onze aanpak.”

Terugbrengen energieverbruik

B+O Architectuur en Interieur ontwikkelde diverse methodieken om naoorlogse huizen goed te isoleren. Eén van die methoden houdt in dat aan de buitenkant van het huis een extra schil wordt aangebracht. “Daarmee brengen we het energiegebruik van een huis terug tot een niveau waarop de bewoners zelf de benodigde energie kunnen produceren met zonnepanelen op het dak of in de buurt”, aldus architect Pieter Brink.

Reageer op dit artikel