nieuws

Ontwerp Ubuntuplein in Zutphen klaar voor realisatie

Architectuur

Het ontwerp voor het woon- werkproject Ubuntuplein in Noorderhaven, Zutphen is door de toekomstige bewoners en ondernemers in samenspraak met Faro, Drost & Van Veen en 9º architectuur zo ver uitgewerkt dat in 2015 gestart kan worden met de bouw.

Ontwerp Ubuntuplein in Zutphen klaar voor realisatie

 

 

 

Het plan bestaat uit 165 koop- en huurwoningen, 45 zorgwoningen, 3000 vierkante meter voor horeca, zorg, winkels en bedrijfsruimte en een parkeervoorziening voor 110 plaatsen. Het plein is gesitueerd rond drie binnentuinen met een totaal oppervlakte van 5000 vierkante meter.

Het voorlopig ontwerp kwam dit najaar tot stand in bijeenkomsten en individuele gesprekken met de bewoners en ondernemers, ondergebracht in de coöperatie Ubuntuplein en de architectenbureaus Faro, Drost & Van Veen en 9º architectuur. De bureaus hebben elk twee tot drie onderdelen van het project van 26.000 vierkante meter ontworpen. Hierdoor ontstaat na oplevering een levendig en gevarieerd beeld.

Ubuntuplein Zutphen Particulier Opdrachtgeverschap 

Naast 70 sociale huurwoningen omvat het project Ubuntuplein 95 koop- en vrije sector huurwoningen. De koopwoningen bestaan uit eengezinswoningen en appartementen. Voor actieve bewoners zijn tussen de woningen in, ruim 20 werkruimten van verschillende afmetingen gepland met een oppervlak van 1000 vierkante meter.

Het Ubuntuplein biedt ongeveer 3000 vierkante meter aan ondernemers en instellingen. Er komt een grand cafe met zalencentrum en een gezondheidscentrum. Zorginstelling Sutfene gaat antroposofische zorg aanbieden aan de bewoners van 45 zorgwoningen. In de winkelruimte komen onder andere een gezondheidscentrum en een markthal aan het Groote Bolwerk waar lokale ondernemers hun (verse) producten verkopen. Voor het parkeren komt een tweelaagse parkeergarage en een parkeerdek.

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

Coöperatie Ubuntuplein Zutphen bundelt de krachten van drie Zutphense woongroepen. Zij zullen samen 165 woningen betrekken. Daarnaast komen er 45 zorgappartementen. Ook verschillende ondernemingen zijn lid.

Het project is gestart door De Derde Fase, een grote groep mensen vanaf 50 jaar die wonen, werken en zorg willen combineren. Later sloten de woongroepen Rowida, voor jong en oud, en De Naobers, een vereniging van 50-plussers, zich aan.

Alle woon- en werkwensen van de leden zijn gespecificeerd en in het plan ondergebracht. Gemeenschaps-voorzieningen als gezamenlijke woonkamers en ateliers maken een belangrijk deel uit van het Ubuntuplein. Voor gezamenlijke woon-, logies- en werkruimtes is 1.000 m2 gereserveerd. Per 25 woningen is er een gemeenschappelijke ”huiskamer”. Daarnaast zijn er grote gezamenlijke binnentuinen, veel verhuurbare werkruimten en voorzieningen voor heel Zutphen als een grand café en zalencentrum.

 

 

Reageer op dit artikel