nieuws

Nieuw ontvangstgebouw voor Sint-Maartenskliniek

Architectuur

Kortgeleden is het nieuwe ontvangstgebouw van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen in gebruik genomen. Het ontwerp van Wiegerinck architectuur stedenbouw vormt een nieuwe vleugel op het voorterrein van het bestaande ziekenhuis. De voormalige parkeerplaats op deze locatie is ondergebracht in een vijflaagse ondergrondse parkeergarage, waar bovenop ruimte gemaakt is voor het nieuwe ontvangstgebouw.

Nieuw ontvangstgebouw voor Sint-Maartenskliniek

In het ontwerp van Wiegerinck is de bestaande hoofdstructuur van het ziekenhuis voortgezet waarin de bestaande hoofdas als centrale as is verlengd. De nieuwe hoofdingang vormt de centrale ontsluiting van deze as met aan beide zijden een nieuw bouwvolume. In het ene volume zijn de centrale ontvangst, kantoren en een multifunctioneel auditorium ondergebracht. Poliklinieken, dagbehandeling, apotheek, laboratoria en kantoren vormen het programma van het tweede bouwdeel.

De liften uit de parkeergarage komen boven in de nieuwe, ruimtelijke entreehal van het ziekenhuis. In de hal staat een champagnekleurige structuur waarin zich op de tweede verdieping het auditorium bevindt. Tussen deze structuur en de gevels valt via het dak strijklicht de hal binnen. De gevels van het entreegebouw bestaan uit slanke lamellen van metselwerk met glas ertussen voor de daglichtvoorziening. In de avonduren functioneert het gebouw als een lampion die de hoofdingang markeert.

Voor de uitwerking van de nieuwe bouwdelen is voor de samenhang aansluiting gezocht met de bestaande gebouwen. De horizontale grijze geledingen zijn overgenomen in het nieuwe gevelontwerp terwijl de glasvlakken sterk vergroot zijn. De nieuwe gebouwen zijn zo transparanter dan de bestaande. Het contact met de bosrijke omgeving is sterker en het ziekenhuis krijgt een opener karakter.

De nieuwbouw is uitgewerkt in onderhoudsarme en eenvoudig schoon te houden materialen en detailleringen. De betonkernactivering die via een warmtepomp aangesloten is op een warmte- en koudebron, houdt het klimaat in het gebouw het hele jaar op een duurzame en economische manier aangenaam.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels