nieuws

Kantoorgebouw als een balletdanseres

Architectuur

Het nieuwe Stadskantoor van Utrecht ligt op een bijzondere, maar zeer lastige locatie: half boven de nieuwe openbaarvervoersterminal en het drukste treinstation van Nederland.

Kantoorgebouw als een balletdanseres

Door de wens om de lucht boven het station te benutten, ontstaat een complexe constructie die voor een groot deel rust op vijf slanke kolommen.

Projectarchitect Dirk Jan Postel van architectenbureau kraaijvanger: “De locatie wordt bepaald door logistiek. Er zijn twee kruisende verkeersstromen: de bussen en treinen, die zich noord-zuid bewegen; en het publiek, dat oost-west loopt. Daartussen zijn er een paar hele kleine puntjes waarop een deel van ons gebouw rust, als een balletdanseres. Deze situatie maakt staalbouw tot een noodzaak. Net zoals we verplicht moesten zorgen dat alle gebouwdelen, inclusief de gevelelementen, zo licht mogelijk waren.”

Het gebouw bestaat uit een noordelijk en een zuidelijk deel. In het noordelijke deel zitten twee stabiliteitskernen, die met elkaar zijn verbonden middels een K-spant. Deze kernen verzorgen de stabiliteit van het gehele gebouw.

Om de horizontale krachten naar de kernen te leiden is de gehele staalconstructie als een integraal ruimtevakwerk benaderd. Hierin vervullen de gevelkolommen ook een belangrijke rol. Door deze met diagonalen te verbinden, zorgen ze voor de juiste verdeling van de krachten in de structuur. De stabiliteitsverbanden zijn in de gevel goed afleesbaar.

Reageer op dit artikel