nieuws

Icoon Buckminster Fuller op Amsterdam Light Festival

Architectuur

Tot en met 19 januari is op het Amsterdam Light Festival de Fly’s Eye Dome van Buckminster Fuller te zien. Dit prototype voor een mobiel en modulair huis, gebaseerd op de geodetische koepel, van de Amerikaanse architect, filosoof, milieu-activist en bouwkundige, heeft een plek gekregen op de Water Colors-vaarroute. Ondanks dat de Sinterklaasstorm vorige week een van de panelen losrukte, is het iconische ontwerp gerepareerd en eind deze week gewoon te zien bij het Centraal Station.

Icoon Buckminster Fuller op Amsterdam Light Festival

De koepelconstructie bestaat uit 120 geprefabriceerde delen van glasvezelversterkte polyester. Door de storm scheurden een paar polyester segmenten en de jachtbouwers, die onder supervisie van het Buckminster Fuller Institute over de erfenis van de architect waken, moesten dit repareren. In Cobouw zegt Rogier van der Heide, artistiek directeur van het Amsterdam Light Festival, dat er geen historisch erfgoed is verloren gegaan bij het ongeval. “De originele mallen van Buckminster Fuller bestaan nog en er kunnen nieuwe delen in worden gelamineerd. Dat is helemaal in lijn met het gedachtengoed van Bucky, die bezig was met massaproductie, industrialisatie en het bouwen met lichte materialen.”

De Fly’s Eye Dome is een prototype voor een mobiel en modulair huis, gebaseerd op de geodetische koepel. Samen met John Warren bouwde Bucminster Fuller drie prototypes hiervan. Na te zijn tentoongesteld in Los Angeles in 1981, verdween de koepel van het toneel. Dertig jaar later is de Fly’s Eye Dome nieuw leven in geblazen door het Buckminster Fuller Institute en na een complete restauratie door Carlson Arts, tentoongesteld in Toulouse en nu te zien in Amsterdam.

Het Amsterdam Light Festival duurt tot en met 19 januari.

 

Reageer op dit artikel