nieuws

Clubhuis annex tribune

Architectuur

MVRDV en Tennisclub IJburg in Amsterdam gaan samen een nieuw clubhuis bouwen. Het dak van het 322 vierkante meter tellende onderkomen is naar boven en naar onder gekanteld om als informele tribune en uitzichtplatform te dienen. De ‘Couch’ komt op Rietlanden Oost, een van de kunstmatige eilanden van de Amsterdamse wijk IJburg en moet in juni 2014 klaar zijn.

Clubhuis annex tribune

Het clubhuis is een 36 meter lang open volume met verschillende functies zoals kleedkamers, wc’s, keuken en opslag aan weerzijden. Hierdoor blijft de hoofdruimte open en is multifunctioneel te gebruiken voor verschillende evenementen. Het dak daalt naar het zuiden toe bijna tot de grond en stijgt aan de noordkant tot een hoogte van zeven meter, hierdoor kan het als een informele tribune en als uitzichtplatform worden gebruikt. Op deze ‘Couch’ kunnen maximaal 200 toeschouwers zitten. De glazen gevel aan de noordkant laat onbeperkt natuurlijk licht binnen en zorgt voor vrij uitzicht over het water van het IJmeer.

 IJburg Tennisclub MVRDV

De betonnen constructie wordt aan de buitenkant voorzien van een EPDM polimeer hotspray, dit kunststof, in de kleur en textuur van een gravelcourt maakt het gebouw waterdicht. De binnenkant van het clubhuis is met fsc gecertificeerd hout bekleed. De gereduceerde glazen gevel aan de zuidkant helpt het gebouw koel te houden, terwijl de betonnen constructie zorgt voor warmteaccumulatie in de winter.

Het clubhuis wordt aangesloten op stadsverwarming, uitgerust met een warmtewisselaar en zal zomers natuurlijk geventileerd worden. Al deze maatregelen zorgen voor een duurzaam gebouw met een efficiënte reductie-coëfficiënt.

IJburg Tennisclub MVRDV

Het Rotterdamse architectenbureau MVRDV ontwerpt het clubhuis samen met Studio Bouwhaven en constructeur ABT. Ballast Nedam Bouw is de aannemer.

IJburg Tennisclub MVRDV

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels