nieuws

Best bekeken projecten van 2013

Architectuur

Het meest bekeken project op onze site was afgelopen jaar Villa Mallorca van Studio-Mishin. Een villa met een spa en uitzicht over de Middellandse zee bestaande uit verschillende grote volumes die door een stalen omheining met elkaar verbonden zijn. Naast Villa Mallorca waren De CalypSO in Rotterdam en de Rozet in Arnhem veel bekeken projecten. Hieronder is een overzicht te vinden van de tien projecten die onze bezoekers het meest hebben geïntrigeerd.

Best bekeken projecten van 2013

Top tien 2013

 

 

 1. Particuliere villa, Mallorca
De villa op het zonnige Mallorca is ontworpen door het Russische architectenbureau Studio-Mishin in samenwerking met Arup. De koperkleurige omheining vormt het centrale element van de woning en mondt uit in een sculpturaal trappenhuis. De geperforeerde platen waaruit trap en omheining ontstaan zijn zonder zichtbare bevestigingen gemonteerd en geven het geheel een museale kwaliteit.

 

 2. CalypSO, Rotterdam
Dit sculpturale complex aan het schouwburgplein van Rotterdam is gebouwd naar het ontwerp van Alsop Architects en Van der Laan Bouma Architecten. Het complexe gebouw bestaat uit verschillende elementen is is daardoor spannend en veelzijdig. De speelse schuin verspringende gevelvlakken en het kleurgebruik zijn bedoeld om de massa minder massief te doen lijken.

 

 3. De Rozet, Arnhem
In Arnhem ontworpen NeutelingsRiedijk een nieuw publiek kenniscluster. Langs de binnenstraat ontwikkelt het gebouw zich als een meanderende trap waaraan verschillende culturele en educatieve instellingen zijn gesitueerd. De verbindende verkeersruimte is vormgegeven als stedelijke routes vol vitrines, lichtkranten en boekenkasten. Op deze manier refereert de identiteit van het kenniscluster naar die van de stad.

 

 4. Pastoor van Arskerk, Eindhoven
Ontwerpbureau Wijnen Architectuur heeft de pastoor van Arskerk in Eindhoven herbestemd tot kantoorlocatie voor De Combinatie Jeugdzorg. In de kerk is een groot roodkleurig volume geplaatst waarin de kantoren gesitueerd zijn. Dit nieuwe volume is ingetogen ten opzichte van de aangrenzende kerk en pastorie en valt vanaf straat niet op.

 

 5. Bruder Klaus Kapel, Wachendorf
In de Eiffel ligt een door Peter Zumthor ontworpen kapel ter ere van de vijftiende eeuwse heilige Bruder Klaus. De kapel verankert zich prima in zijn omgeving ondanks de ongewone vormgeving van het gebouwtje. De vijfhoekige plattegrond draait volledig om nadat bezoekers de driehoekige entree passeren. De harde hoeken van het ontwerp maken plaats voor een vloeiende ruimte waar licht en geluid worden geabsorbeerd.

 

 6. Studio Boot, ’s-Hertogenbosch
In de oude vervallen Garage Lathouwers hebben Hilberinkbosch Architecten in samenwerking met Studio Boot en Piet Hein Eek een woon-werkgebouw ontworpen waar hergebruik in alle facetten voorop staat. In het gebouw lopen wonen en werken in elkaar over en zijn nagenoeg alle bouwmaterialen op een nieuwe manier samengebracht.

 

 7. Nieuw Rijksmuseum, Amsterdam
Het nieuwe ontwerp van het Rijksmuseum van Cruz Ortiz Architecten bestaat uit een eenvoudige ingreep van een centrale nieuwe ingang aan de passage, waarbij fietspad en trottoirs behouden blijven. Het ontwerp gaat verder met Cuypers werk op een synergetische wijze waarin oud en nieuw parallel tegen elkaar staan.

 

 8. Energiehuis, Dordrecht
TenBrasWestinga Architecten hebben zes hallen van Het Energiehuis in Dordrecht getransformeerd naar een cultureel centrum. De oude elementen in het gebouw zijn door een letterlijke langsdoorsnede door het gebouw een relatie aan gegaan met nieuwe ingrepen. De snede vormt de centrale as van het gebouw en is de tijdslijn die het verhaal van de oude elektriciteitscentrale vertelt.

 

 9. Villa Kogelhof, Kemperland
Paul de Ruiter ontwierp in het Zeeuwse Kemperland een Villa waarin autarkie het ambitieuze uitgangspunt was. Eenvoud en abstractie zijn gecombineerd met een spectaculaire verschijningsvorm die is vormgegeven als twee haaks op elkaar staande volumes. Door de glazen gevel en de minimale constructie onder het bovenste volume lijkt deze boven het gehele landschap te zweven.

 

 10. Villa L, Utrecht
Een paradox van een huis, ontworpen door Powerhouse Company. Drie radicaal gedifferentieerde woonlagen, met zeer verschillende ervaringen. Een laag voor leven, een laag voor slapen en een laag voor gasten. Het ontwerp is eenvoudig, maar verrassend, open en specifiek, minimaal doch luxueus.

Reageer op dit artikel