nieuws

BAM brengt Turntoo naar woningbouw

Architectuur

Deze week worden de eerste vier prototypewoningen opgeleverd uit het verduurzamingsprogramma de Stroomversnelling. Vier groepen bouwers en architecten renoveerden een voorbeeldwoning, waarbij ze hypothesen testten over de industrialisering van het renovatieproces. In één van die woningen wordt bijvoorbeeld het Turntoo-principe van architect Thomas Rau gerealiseerd.

BAM brengt Turntoo naar woningbouw

Doel van De Stroomversnelling is om te komen tot snelle renovatiemethoden, waarmee energieverspillende woningen in korte tijd zijn te renoveren tot aantrekkelijke woningen die geen energie gebruiken en tot veertig jaar extra meegaan – zonder dat de bewoners het huis uit moeten.

In de woning die BAM aanpakt, krijgen de bewoners bij oplevering een pakket apparatuur, dat in bezit blijft van de fabrikant, en waarbij ze alleen betalen voor de prestatie. Woordvoerder Sjoerd Klijn Velderman in Cobouw: “Dan heeft de fabrikant er belang bij dat zijn wasmachine niet kapot gaat. Anders moet hij immers op eigen kosten voor reparatie of vervanging zorgen.” In het pakket zit ook led-verlichting.

De renovaties in de Stroomversnelling worden grotendeels betaald uit vermeden energieuitgaven.

Lees meer over de andere verduurzaamde woningen op Cobouw.

 

Reageer op dit artikel