nieuws

Architectuurprijzen Apeldoorn 2013

Architectuur

Vorige week zijn de Architectuurprijzen Apeldoorn uitgereikt. De prijs van de vakjury ging naar De Villa, een zorggebouw van Schuylenburg aan de Zutphensestraat ontworpen door De Zwarte Hond uit Rotterdam. Het publiek koos echter anders, zij stemde voor bedrijfsverzamelgebouw Post Zuid een project van Courage Architecten en Michel Richter van Mies Architectuur.

Architectuurprijzen Apeldoorn 2013

 

De Villa door De Zwarte Hond

Winnaar van de vakjuryprijs De Villa van De Zwarte Hond uit Rotterdam is bedoeld voor mensen met een verstandelijke handicap zo goed mogelijk in de maatschappij te laten integreren. Hiervoor realiseert zorgcentrum ’s Heeren Loo op relatief kleine schaal woon- en opvangvoorzieningen in woonwijken. Dit stelt naast de zeer specifiek eisen voor de zorgfuncties ook hoogwaardige voorwaarden aan de ruimtelijke inpassing, schaal, materialisering en detaillering van een gebouw. De locatie aan de Zutphensestraat in Apeldoorn biedt een dagbestedingprogramma aan 46 bezoekers. Zij hebben een werkplek in de kaarsenmakerij of het zeepatelier en kunnen ‘snoezelen’ in de speciale geur- en kleurkamer. In een twaalftal appartementen kunnen personen met een verstandelijke handicap wonen onder begeleiding.

Post Zuid Courage Architecten

Bedrijfsverzamelgebouw Post Zuid door Courage Architecten en Mies Architectuur

Dit project van Courage Architecten en Mies Architectuur werd door het publiek aangewezen als winnaar van de Stentor Publieksprijs Architectuur. In het gebouw zijn en aantal gemeentewerven, de staf en werkplaats Wilmersdorf van de Brandweer, Ambulancezorg Noord en Oost Gelderland, Kringloopcentrum Foenix, Algemene Fietsen Afhaal Centrale(AFAC) en Verloren en Gevonden Voorwerpen(VGV) gevestigd. Bij de bouw is zo min mogelijk materiaal gebruikt. De constructie van het voormalige opslagpand is behouden en is geïntegreerd in het nieuwe gebouw. Het sloopafval is gebruikt als puin voor het terrein. Het bouwafval kreeg daarnaast ook een nieuwe kans, zo zijn de dakplaten  in Ghana hergebruikt. Om ook na de bouw energie te besparen zijn verschillende maatregelen getroffen. Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld door warmte/koude opslag en het hemelwater wordt opgevangen in vijvers en gebruikt door de brandweer.  

 Datacenter Apeldoorn

Nominatie ITB2 datacenter

Een van de genomineerden was het ITB2 datacenter in Apeldoorn, ontworpen door Mike Klerks Architecten. ‘De Brievenbus’, zo wordt het visueel overhellende complex door buurtbewoners genoemd. In verband met de adiabatische koeling zijn er luchtinlaten en sleuven aangebracht in de gevel die refereren naar een postbus. Naast het koelingssysteem dat werkt op regenwater, is het datacenter voorzien van verschillende milieuvriendelijke en duurzame snufjes. Zo zijn er milieuvriendelijke wandpanelen gebruikt en LED verlichting. Voor de verwarming en verkoeling van de ruimtes wordt grondwater gebruikt. De hellende gevelvlakken zorgen ervoor dat zoninval beperkt wordt en door het gebruik van hitteproducerende apparatuur is er minder koeling nodig. Al deze duurzame maatregelen sluiten aan bij het bestemmingsplan van het industrieterrein waar het datacentrum zich bevindt. Alle bedrijven op het terrein hebben zich op een duurzame en milieuverantwoordelijke manier ontwikkeld.

Door zijn technisch ontwerp heeft het gebouw een Power Usage Effectiveness van 1,07, wat duidt op een extreem energiezuinig ontwerp. Onlangs is bekend geworden dat het ontwerp ook finalist is bij de DatacenterDynamics EMEA Awards. Op 12 december zal bekend worden of het datacenter daadwerkelijk in de prijzen is gevallen.

Meer informatie

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels