nieuws

Archeologische toeristenattractie Domplein bereikt diepste punt

Architectuur

Het diepste punt van de toekomstige toeristenattractie Domplein is deze week bereikt. Vanaf 2 juni 2014 kunnen bezoekers terecht in Schatkamer II: de enige plek waar onze vaderlandse geschiedenis keurig en herkenbaar licht opgestapeld in de grond, zodanig verdeeld over de aardlagen dat zij eenvoudig deduceerbaar is.

Een tussen de archeologische resten trillingsvrij gedrukte damwand en een betonnen dak dat rust op de vier pijlerfundamenten van de in 1674 door een tornado verwoeste gotische Domkerk, vormen nu nog het decor van archeologische site Domplein. Vereniging Initiatief Domplein realiseert hier op 4,5 meter diep een ondergronds wandelparcours langs de historische resten. De site, ooit al eens opgegraven door professor van Giffen, vormt het hart van een historisch ensemble dat de omvang van het Domplein net iets overstijgt. Als het aan de initiatiefnemers ligt, worden in de toekomst nog een stuk of zeven sites en objecten binnen de muur van het castellum Romanum toeristen-klaar gemaakt en met elkaar verbonden door een ondergronds wandelpad.

Initiatief Domplein is een zeer enthousiast gezelschap, dat de wondere onderstad op diverse manieren tot leven probeert te brengen. Lichtlijnen en bronzen straatpanelen duiden hier en daar aan wat zich onder het aardoppervlak bevindt. Kinderen kunnen komen schatgraven. En in de warmste winter van de laatste decennia, moest een ijshuis duidelijkheid bieden over de leefgewoonten van weleer. 

Opgraving in 1936

Meest ingrijpend tot nu toe, is de opgraving in het Domplein. In het 350 vierkante meter grote gat bevinden zich pijlers en kerkers van Romaanse en gotische kerken, een Romeinse weg van gebroken dakpannen – met bijbehorende houten funderingspalen, een aardlaag die rood verbrandde toen de Batavieren alle Nederlandse forten in brand staken en meer van dat soort zaken.

Virtuele versterking

Een en ander wordt straks aangekleed en verhelderd met licht, beeld en virtuele rondleidingen door de gebouwen die er eens stonden. Een loopbrug moet de bezoeker het gevoel geven dat hij de archeologische resten onder handbereik heeft – terwijl die in feite steeds veilig zijn. En om de resten te beschermen tegen de gevolgen van opgraving, dient de ruimte voortdurend vochtig te worden gehouden. LBP|Sight is verantwoordelijk voor de installatie die dit moet bewerkstelligen: de tweede in zijn soort ter wereld. JDdV architecten is verantwoordelijk voor het architectonische ontwerp, dat onder meer voorziet in drie grote ovale openingen in het dak, zodat de bezoeker het contact met de straat behoudt en de passant een blik kan werpen in het verleden.

Gotische pijler met betondak

Reageer op dit artikel