nieuws

Agendatip – Coolsingel Rotterdam uitgelicht

Architectuur

De Coolsingel in Rotterdam wacht een grote herstructurering. Om nog eenmaal de stadsboulevard in de schijnwerpers te zetten start op 8 januari de openluchttentoonstelling ‘Eerbetoon aan een avenue’. Hierin tonen internationale videokunstenaars hun films een maand lang tussen zonsondergang en zonsopgang op gevels en ramen van de Coolsingel.

Agendatip – Coolsingel Rotterdam uitgelicht

 

 

De tentoonstelling ‘Eerbetoon aan een avenue’ speelt zich af temidden van meesterwerken uit de beeldencollectie van Sculpture International Rotterdam, zoals Cascade (Van Lieshout), het beeld van Naum Gabo voor de Bijenkorf en It’s never too late to say sorry (Elmgreen & Dragset). Deelnemende kunstenaars o.a.: Francis Alÿs (BE), Arnoud Holleman (NL), Han Hoogerbrugge (NL), Erik van Lieshout (NL), Mark Lewis (CA), Adrian Paci (AL), John Smith (UK), Song Tao (CH), Catherine Yass (UK)

Song Tao

Zo neemt de film 4.7G-01 (Three Days Ago) van de Chinese kunstenaar Song Tao, die getoond wordt op de ramen van het Hilton hotel je mee op een nachtelijke ontdekkingsreis door Shanghai. Sferische, soms spookachtige beelden van gebouwen, een snelweg, een tunnel en een enkele passant volgen elkaar vloeiend op, in het licht van lantaarnpalen.

Han Hoogerbrugge en Catherine Yass

Een eindje verderop, boven de etalages van herenmodezaak John Edward, draait de zwart-wit-animatie Dow Jones van de Rotterdamse kunstenaar Han Hoogerbrugge. Hierin zitten hoofdfiguren uit de Nederlandse animatiegeschiedenis zoals Betty Boop, Mickey Mouse en Fred Flintstone elkaar eindeloos achterna, zonder vooruit te komen. Op deze locatie doen ze denken aan de Rotterdamse Marathon die jaarlijks op de Coolsingel voorbijtrekt. Op de WTC-muur aan de Meent is Catherine Yass’ bevreemdende verticale choreografie te zien van een bouwplaats in de mist.

John Smith

En de poppenkast op het Binnenwegplein grenzend aan de Coolsingel is de gedroomde plek voor ‘The Girl Chewing Gum’, een 16 mm-filmpje uit 1976 van de Britse John Smith, waarin het alledaagse leven op een drukke straat in Londen als een ogenschijnlijk geregisseerd theaterstuk wordt getoond.

Eerbetoon aan een avenue

8 januari t/m 9 februari 2014
Dagelijks, van zonsondergang tot zonsopgang
Locaties: Coolsingel, Rotterdam
Toegang: gratis

Reageer op dit artikel