nieuws

Wordt dit het Olympisch Stadion voor 2016 in Brazilië?

Architectuur

De zoektocht naar een nieuw Olympisch Stadion voor de Olympische Spelen in Brazilië in 2016 heeft een winnaar opgeleverd. Het Londense bureau Weston Williamson wonnen de hiervoor uitgeschreven prijsvraag. Of het stadion ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd is nog de vraag.

Wordt dit het Olympisch Stadion voor 2016 in Brazilië?

 

Het gedeeltelijk overdekte stadion lijkt volgens de ontwerpers door zijn veerachtige structuur op een (op)vliegende vogel. Het gevoel van beweging wordt versterkt door ‘de gevederde lamelbladen van de overkapping die reageren op wind en zonlicht’. Hoe de bezoekers, of nog belangrijker de atleten, dat gevoel gaan ervaren is nog niet bekend.

Het stadion staat op een houten sokkel omringd door waterbassins en veel groen. Dit zou helpen om de locatie te koelen in de intense hitte in augustus. 

Brazilie Olympisch Stadion 2016 door Weston Williamson 

De meeste Olympische actie vindt plaats op 100 minuten vliegafstand van Rio de Janeiro. Daar wordt het Olympisch Park van 300 hectare gerealiseerd. Het verrijst op een schiereiland aan de waterkant van het Barra da Tijucadistrict. Op het Park wordt ongeveer de helft van de Spelen afgewerkt. Het ontwerp hiervoor is afkomstig van de firma Aecom uit Londen. Het bureau was eerder verantwoordelijk voor het Olympic Park van Londen in 2012.

Andrew Weston werkte, voordat hij samen met Chris Williamson het gelijknamige bureau oprichtte, samen met Richard Rogers Partners aan het nieuwe Lloyd’s Building. Williamson werkte voor de oprichting samen met Michael Hopkins. Samen ontwierpen zij luchthaven Luton en Paddington Station, maar ook aan de Verticale Dierentuin van Buenos Aires.

Bron: Phaidon

Reageer op dit artikel