nieuws

Vormgevers gezocht voor digitale longreads

Architectuur

Lange, diepgravende en mooi geschreven artikelen verdwijnen langzaam uit papieren kranten en weekbladen. Op internet en in digitale media is echter een bloeiende tegenbeweging zichtbaar: de introductie van longreads. Voor de productie van twee nieuwe longreads, met name voor experimenten met de visuele en interactieve elementen, is het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en uitgeverij Fosfor op zoek naar ontwerpers. Inzenden kan tot 2 januari 2014.

Vormgevers gezocht voor digitale longreads

Longreads zijn artikelen van 10.000 tot 15.000 woorden die worden verrijkt met fotografie, video, infographics, tijdlijnen, biografieën en andere interactieve, multimediale elementen. Bekende voorbeelden zijn Snowfall van The New York Times en Firestorm van The Guardian.

In Nederland is uitgeverij Fosfor actief. Sinds de lancering van hun eerste longread ‘Turtle 1: De auto uit Afrika’ door journalist Tijs van den Boomen, verschijnt er maandelijks een nieuw artikel in de FosforLongread-app, te downloaden voor de tablet.

Voor de productie van twee nieuwe longreads, met name voor experimenten met de visuele en interactieve elementen, stelt het Stimuleringsfonds extra budget beschikbaar. Daarnaast moeten er nieuwe toepassingen worden ontwikkeld, zoals webtemplates waardoor de longreads ook online te lezen zijn. Ontwerpers en makers die interesse hebben in het vormgeven van één van de longreads en het ontwikkelen van de webtemplates, wordt verzocht een digitale portfolio plus motivatie in te sturen.

Het Stimuleringsfonds en uitgeverij Fosfor selecteren uit de ingezonden portfolio’s vier ontwerpers of ontwerpbureaus. Zij ontvangen de tekst van de longread en worden gevraagd hun concept uit te werken voor de vormgeving in de app en de webtemplates. De twee beste voorstellen worden in samenwerking met de auteur en de uitgever uitgewerkt tot een concreet productieplan. De presentatie vindt plaats in maart en april 2014.

Inzenden kan tot donderdag 2 januari naar  e-cultuur@stimuleringsfonds.nl, ovv: ‘Open Oproep Fosfor’.

Reageer op dit artikel