nieuws

Vier nieuwe musea in het Taiwanese Taipei

Architectuur

In het hart van het oude centrum van de Taiwanese stad Taipei zal in de komende jaren een cultureel museumpark gerealiseerd worden van ruim 20 hectare. Van dit immense oppervlakte zal ruim 12.000 vierkante meter ingevuld worden als tentoonstellingsruimte, verdeeld over vier nieuwe musea. Kossmann.dejong zal hiervoor samen met twee lokale architectenbureaus een ontwerp maken.

Vier nieuwe musea in het Taiwanese Taipei

De huidige situatie van het stadscentrum is te omschrijven als een vervallen parkachtige setting. Het idee van de Taipei City Government is dat het park gerenoveerd en herontwikkeld gaat worden, waarbij vier nieuwe musea zullen verrijzen. Op deze manier proberen ze de culturele identiteit van de stad vorm te geven en een plek te creëren waar geschiedenis en moderne ontmoetingsplekken samenkomen.

Museum in tunnels

In samenwerking met twee lokale bureaus, King Shih Architects en LEF (Laboratory for Environment&Form), zal het Nederlandse architectenbureau Kossmann.dejong een ontwerp maken voor het museumpark en de vier musea. Het bureau zal vormgeven aan het museale concept en de tentoonstellingen van het centrale, het literatuur- en het culinaire museum. Het vierde museumgebouw zal gesitueerd worden in bestaande tunnels, gebouwd ten tijde van de Japanse bezetting. Deze tunnels zullen in juli 2014 al worden opgeleverd terwijl de rest van het project eind 2015 gereed verwacht te zijn.

Kossmann.dejong is blij met het werk: “Het is een unieke opdracht: in Taipei het heden en verleden van deze intrigerende stad op verschillende manieren, in een aantal musea beleefbaar maken. Het wordt een uitdaging voor ons om samen met Taiwanese ontwerpers, kunstenaars, filmers, maquettebouwers en anderen hier een aansprekende en zeer bijzondere plek te creëren”, laat Herman Kossmann weten. 

Reageer op dit artikel