nieuws

Van leegstand naar bedrijfsverzamelgebouw

Architectuur

Onlangs is in Hoofddorp een nieuw bedrijfsverzamelgebouw geopend in het oudere, voorheen leegstaande, kantoorgebouw ‘De Burgemeester. Door op zoek te gaan naar de kwaliteiten en potenties van het pand heeft studioninedots een gebouw gerealiseerd waarin de collectiviteit duidelijk naar voren komt.

Van leegstand naar bedrijfsverzamelgebouw

 

In de afgelopen jaren is de leegstand van kantoorgebouwen in Nederland een wederkerend thema geweest. De hoeveelheid  nieuwe kantoorgebouwen bleef stijgen terwijl  het aantal kantoorbanen dat niet deed, waardoor nu ruim zeven miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg staat. Dit is ruim 15% van de gehele voorraad kantoorgebouwen.

Op de architectuur Biënnale van Venetië, is dit probleem in 2010 geadresseerd in de vorm van de tentoonstelling ‘Vacant NL’. Deze tentoonstelling bestond uit maquettes van de duizenden leegstaande kantoorgebouwen en confronteerde het publiek met de gigantische omvang van de leegstand in Nederland. Door deze tentoonstelling werden architecten op een creatieve manier uitgedaagd om op zoek te gaan  naar de potentie van leegstaande gebouwen en een manier te vinden om ze te transformeren  tot panden die voldoen aan de huidige vraag.

De Burgemeester
Een voorbeeld van deze uitdaging is het pas opgeleverde bedrijfsverzamelgebouw ‘De Burgemeester’ in Hoofddorp. Als eerste project van Studioninedots representeert het gebouw de missie van het bureau: projectoverschrijdende ontwerpen maken en nieuwe oplossingen voor nieuwe tijden bedenken.
Hoewel de werkvertrekken veelal voorzien zijn van een basic inrichting, is de grote innovatie te vinden in het midden van het gebouw waar een veertien meter hoge vide is gerealiseerd, met daarin een gigantische trappartij. De trap, gemaakt van met multiplex bekleed staal, verbindt de verdiepingen  met elkaar en voegt een warme, ambachtelijke sfeer toe in het gebouw. Het is een communicatiemiddel en creëert in de ruimte een soort collectieve identiteit, die de bezoekers laat realiseren dat ze deel uitmaken van een groter geheel. Deze collectieve houding voegt veel waarde toe aan het gebouw.

Naast de toevoeging van deze interessante ontmoetingsruimte, in de vorm van de trap, heeft het bureau geprobeerd de kwaliteiten die het gebouw al bezat, uitzicht op de woonwijk en inval van daglicht,  te vinden en te benadrukken. Door binnenwanden van glas te maken, krijgt het gebouw een transparante uitstraling en kunnen bezoekers op vrijwel alle plekken in het gebouw naar buiten kijken. Daarnaast zijn ook de verlaagde plafonds verwijderd waardoor de authentieke en ruige draagstructuur zichtbaar werd die nu sfeerbepalend is.

Afbeeldingen zijn gemaakt door Peter Cuypers.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels