nieuws

UNStudio wint in München

Architectuur

Het ontwerp van UNStudio voor Baumkirchen Mitte in München is gekozen als winnaar van een besloten prijsvraag. Het bureau versloeg hiermee onder meer BIG, Juergen Mayer H Architectes en Schneider + Schumacher Architects. Van Berkel werkt voor het ontwerp voor de woon- en kantoortoren in het oosten van de stad samen met OR else Landscapes. De 60 meter hoge toren wordt het middelpunt in het entreegebied van Baumkirchen Mitte.

UNStudio wint in München

Over het ontwerp van de gevel zegt Van Berkel, “we hebben gekozen voor gelede soberheid met contrasterende elementen. De horizontale banden rond het gebouw vormen van veraf een eenvoud die dichterbij uit een ingewikkelde, complexe detaillering bestaat.”

De nieuwe woon/werktoren beschikt over neutrale ruimtes zoals foyers, lobby’s en vergaderruimtes die het gebouw een eigen identiteit geven en geschikt maken voor de hedendaagse werkcultuur waarin ruimte is voor communicatie en creativiteit.

Ook de veranderende hedendaagse wooneisen hebben meegespeeld in het ontwerp. De toren herbergt wooneenheden met flexibele plattegronden die het mogelijk maken de woningen te combineren met aangrenzende eenheden, waardoor grotere woningen ontstaan. Ook de buitenruimtes zijn variabel en vormen een integraal onderdeel van de appartementen. Deze buitenruimtes moeten het contact tussen de bewoners versterken maar zorgen daarnaast voor voldoende privacy.

UN Munchen

Het gevelontwerp weerspiegelt de dualiteit van het programma door de twee gebruikte contrasterende materialen die de look en feel van het gebouw weerspiegelen. Licht metaal vormt de achtergrond waardoor de toren een licht esthetische structuur krijgt. Het contrasterende hout geeft de toren de uitstraling van een op maat gemaakt meubel voor de stedelijke ruimte. 

De overgebleven resten van de locatie, een voormalig treinstation, vormen de blauwdruk voor de structuur van de dakterrassen. Moestuinen, speeltuinen, rijen van siergrassen en bloeiende vaste planten refereren aan de vegetatie van de oude spoortrajecten. Door de integratie van moestuinen, systemen voor het opvangen van regenwater, compostering en bijenteelt wordt de daktuin meer dan alleen een recreatiegebied. Het speelt een belangrijke ecologische rol door bij te dragen aan een duurzame leefomgeving.

Reageer op dit artikel