nieuws

Podium uit de grond

Architectuur

Als je overdag over het Amsterdamse Nieuw Waterlandplein loopt zul je niet meteen door hebben dat het plein ’s avonds kan transformeren tot een modern amfitheater voor de bewoners van Amsterdam Noord. Het ontwerp van Tjep. verbindt hiermee oud, nieuw en de functionaliteit en schoonheid van het plein.

Podium uit de grond

 

 

Het idee van opdrachtgever Ymere was dat het Nieuw Waterlandplein een ontmoetingsplek en podium zou worden voor de lokale bewoners. Tjep. vond echter dat alleen een podium op het plein een nogal treurige uitstraling zou hebben en ontwierp vervolgens een podium met twee functies. Overdag fungeert het podium als interessante plek om te zitten, terwijl het ‘s avonds getransformeerd kan worden naar een podium. De overdag verborgen vloerpanelen, kunnen namelijk met één druk op de knop omhoog komen, waardoor ze samen met een aantal bankjes het podium vormen. Op deze manier hebben te ontwerpers een plek ontworpen die voor alle omwonenden iets te bieden heeft.


Beeld: Tjep.

De specifieke vormen van het ontwerp komen voort uit de wens om Amsterdam Noord meer te verbinden met het oudere centrum van de stad. In het ontwerp wordt Amsterdam Noord weergeven in de rechthoekig gevormde bankjes, die vervolgens overgaan in meer organische vormen die Oud Amsterdam representeren.


Beeld: Tjep.

Reageer op dit artikel