nieuws

Op de overgang van hoog naar laag

Architectuur

DAAD Architecten heeft samen met Van Paridon x de Groot landschapsarchitecten voor Stichting IJssellandschap Natuurderij KeizersRande ontworpen. Dit biologisch-dynamische melkveebedrijf met een publieke en educatieve functie staat aan de IJssel bij Diepenveen, op de overgang van hoge naar lage uiterwaarden. Het project vormt een uitbreiding op het bestaande landgoed Rande.

Op de overgang van hoog naar laag

Het erf van de Natuurderij is door DAAD Architecten ontworpen als een terp, die bestaat uit drie terrassen met verschillende hoogten (6,5m, 7m en 7,4m) om bij alle waterstanden doorstroming in de uiterwaarden te garanderen. Delen van het erf zullen met regelmaat onder water komen te staan, maar het bedrijf moet kunnen blijven draaien en de woning toegankelijk blijven. De Natuurderij is niet weggestopt in het landschap maar staat precies op de overgang van hoog naar laag. Het water is naar het gebouw gegraven en het is krachtig ommuurd door een betonnen keerwand, die vanuit het bos oploopt tot 3 meter hoogte aan de IJsselzijde.

 Houten Keerwand Natuurderij KeizersRande 

Naast de kernactiviteiten van het boerenbedrijf is er ruimte voor educatie, recreatie en wonen. Aan het voorerf liggen de schone functies: het woonhuis, de ontvangst- en publieksruimten. Hoogtepunt is het publiekstoegankelijke balkon aan de IJssel met een luie trap die ook als bank kan functioneren.

Aansluitend op de trap zullen komend jaar twee monumentale alleeën met bomen worden aangelegd, die bezoekers en wandelaars door het uiterwaardenlandschap naar deze kant van het erf leiden. Op het middelste deel van het erf staat de stal en op het achtererf aan de provinciale weg wordt gewerkt. De hoogteverschillen zijn tevens ingezet om een duidelijke scheiding tussen de privé en publieke delen aan te brengen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels