nieuws

Nijmeegse stadsbrug De Oversteek in gebruik

Architectuur

Begin deze week konden in Nijmegen auto’s gebruik maken van de nieuwe stadsbrug De Oversteek. Met een hoofdoverspanning van 285 meter is de Nijmeegse boogbrug (met een enkelvoudige boog) de grootste van Europa. De brug is een ontwerp van het Belgisch Luxemburgse architecten- en ingenieurscombinatie Ney-Poulissen en gebouwd door Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen.

Nijmeegse stadsbrug De Oversteek in gebruik

Inclusief opritten en aanbruggen heeft de nieuwe Nijmeegse oeververbinding een lengte van ongeveer 2,1 kilometer. De betonnen aanbruggen op de noord- en de zuidoever zijn respectievelijk 680 en 230 meter lang en zijn bekleed met baksteen.

De bouw van De Oversteek maakt deel uit van een grootschalige gebiedsontwikkeling rondom de Waal. In het kader van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier wordt op de noordoever de dijk verlegd en een nevengeul gegraven. Hierdoor ontstaat er – in het hart van Nijmegen – een eiland in de Waal met ruimte voor wonen, recreatie en cultuur, water en natuur.

Daarnaast wordt aan de noordkant van de Waal gebouwd aan de Waalsprong, een nieuw stadsdeel met 12.000 nieuwe woningen. Op de zuidoever wordt gewerkt aan de transformatie van een industriegebied in Nijmegen-West tot woongebied Waalfront en aan een facelift van de Waalkade en omgeving. Deze projecten maken dat de rivier in de toekomst niet langer langs, maar door Nijmegen stroomt: ‘Nijmegen omarmt de Waal’.

Reageer op dit artikel